Den illegale presse: Forskjell mellom sideversjoner

utvidet
m (→‎Aviser: lagt til noen)
(utvidet)
Linje 1: Linje 1:
'''Illegale aviser''' var en sentral del av motstandskampen under [[andre verdenskrig]]. De første kom ut allerede sommeren [[1940]], og avisene var gjennom hele krigen en viktig kilde til nyheter og holdningsskapning.  
'''Illegale aviser''' var en sentral del av motstandskampen under [[andre verdenskrig]]. De første kom ut allerede sommeren [[1940]], og avisene var gjennom hele krigen en viktig kilde til nyheter og holdningsskapning.
 
==Bakgrunn==
 
Ved krigsutbruddet var det omkring 260 dagsaviser i Norge. I tillegg hadde mange radioapparat, og man så filmavis på kino. Nordmenn var et nyhetssultent folk. Etter okkupasjonen ble det gjort forsøk på å begrense tilgangen til nyheter. Av de 260 avisene som kom ut i 1940 ble 146 forbudt, mens 114 kom ut gjennom hele krigen, underlagt streng sensur. [[Arbeiderpressen]] og [[Norges Kommunistiske Parti]]s aviser var de første som ble stoppet. Allerede august [[1940]] ble ''[[Arbeideren]]'' forbudt, og alle de 44 avisene til [[Det norske Arbeiderparti]] fulgte i løpet av krigens første måneder.
 
De illegale avisene kom raskt i gang. Kimen til den illegale pressen kom i form av et vedlegg til ''[[Vestfold fremtid]]'' den [[15. april]]. Avisen kom ut i sensurert versjon, og på vedlegget ble dette opplyst for leserne. Redaktør [[Sverre Hjertholm]] ble arrestert og satt fengslet noen måneder. Han ble senere aktiv i utgivelsen av ''[[Fri fagbevegelsen]]''.
 
I mai/juni 1940, mens [[slaget om Narvik]] fortsatt pågikk, begynte [[Alf Børnich]] ved [[Arbeidernes pressekontor]] i Oslo å gi ut en illegal avis. Han brukte kontoret på kvelden til å skrive og stensilere, og brukte medlemmer av [[Arbeidernes ungdomsfylking]] som kurerer. Pressekontoret ble etter kort tid stengt av okkupasjonsmyndighetene. Men produksjonen av illegale aviser var i gang, og etter dette gikk det slag i slag.
 
Høsten [[1941]] ble radioapparatene beslaglagt for å forhindre at folk skulle høre nyheter fra London. Dermed tørket en viktig nyhetskilde ut, samtidig som motstandsviljen økte. Prisen for å være involvert i produksjon og distribusjon av illegale aviser kunne være høy. [[Olaf Solumsmoen]] og [[Olav Larssen]] ble arrestert i januar 1941. Solumsmoen tilbrakte resten av krigen på [[Grini fangeleir|Grini]], mens Larssen ble sendt til [[Sachsenhausen]]. Mange andre skulle bli sendt samme vei i løpet av krigen, og ikke alle overlevde. Men med det strupetak tyskerne hadde tatt på folket gjennom beslagleggelse av radioapparater var det stadig flere som mente det var verdt risikoen.


==Innhold==
==Innhold==