Den tyske orden

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 27. aug. 2019 kl. 09:22 av PaulVIF (samtale | bidrag) (Ny side: '''Den tyske orden''' (latin: '''Ordo Fratrum Hospitalis Sanctæ Mariæ Teutonicorum in Jerusalem''', kortform ''Ordo Teutonicus'', på tysk kjent som ''Deutscher Orden'', ''…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Den tyske orden (latin: Ordo Fratrum Hospitalis Sanctæ Mariæ Teutonicorum in Jerusalem, kortform Ordo Teutonicus, på tysk kjent som Deutscher Orden, Deutschritterorden, Deutschherrenorden eller Kreuzritterorden) ble stiftet som en hospitalsorden i 1190 for å ta seg av pilegrimer og sårede i Det hellige land i korsfarertiden.

Den ble raskt omgjort til ridder- og presteorden (1199) som etter hvert fikk Øst-Europa som sitt virkefelt. Medlemmene avla ordensløfter.

Etter reformasjonen var det bare den prestelige, ikke-militære, gren som overlevde. Den er i dag et mannlig katolsk ordenssamfunn som har (pr. 2004) 32 ordenshus og 82 medlemmer, hvorav 62 er prester og de øvrige er lekbrødre eller kandidater til prestevielse. Det finnes også 208 ordenssøstre, for det meste i Østerrike (Schwestern vom Deutschen Haus Sankt Mariens in Jerusalem). De lekmedlemmer uten regulære ordensløfter (familiarer) er drøyt 1 000 personer.

En protestantisk gren med sete i Utrecht i Nederland (Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht), som avviste ordenens hovedsete Mergentheims jurisdiksjon i 1581, har bevart sin tradisjonelle militære ridderordenkarakter og tar kun opp adelige medlemmer.


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Den tyske orden» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.