Drammens Teater

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Drammens Teater
Foto: Stig Rune Pedersen (2014).
Den tidligere inngangen.

Drammens Teater, Øvre Storgate 12, ble innviet 1870, arkitekt er Emil Victor Langlet.

Teateret ble reist etter at det tidligere Børsteateret hadde gått tapt i bybrannen i 1866. Bygningen ble finansiert av forsikring, aksjonærer, gave fra Drammen Sparebank, lån i Sparebanken og arrangementer til renter.

Teateret ble innviet 8. februar 1870 med et gjestespill fra Christiania Theater, og blant åpningsforestillingene var Det Lykkelige Skibbrudd av Ludvig Holberg og De Unges Forbund av Henrik Ibsen. Teatret hadde da 650 sitteplasser og 350 ståplasser.

I 1897 hadde teatret urpremieren på Henrik Ibsens stykke John Gabriel Borkman. Gassbelysningen ble i 1903 skiftet ut med elektrisk belysning.

Fra 1911 til 1972 kom kinodriften inn i bygningen, som en følge av at Stortinget hadde bestemt at kinodrift skulle være kommunal, og ikke privat som tidligere. Det kom da kinoutstyr inn i teateret, og dette ble på tross av mye motstand, omdøpt til Biografen. Veksling mellom film og teater gikk greit fram til andre verdenskrig, men etter krigen og fram til slutten av 1969 ble lokalene også av økonomiske årsaker særlig leid ut til kinodrift, noe som førte til sterk slitasje. Bygningen fikk da tilbake sitt egentlige navn.

16. april 1947 hadde Carl Johan Teatret premiere på sin siste produksjon, Glassmenasjeriet i Drammens Teater. Selv om denne forestillingen ble produsert året etter at Carl Johan Teatret var offisielt nedlagt, regnes den likevel som en av teatrets produksjoner da det ble produsert av teatrets kunstnere under Carl Johan Teatrets navn.

I 1951 hadde teateret premiere på åpningsforstillingen til det private selskapet Norsk Operaselskap, stiftet året før og en forløper til Den norske opera, med Don Pasquale av Gaetano Donizetti med Jonas Brunvoll i tittelrollen. Etter å ha spilt i Drammen gikk oppsetningen videre til Centralteatret i Oslo, og deretter på turne til 16 byer.

Bygningen brant 10. desember 1993 ned til grunnen, men yttermurene ble stående. En person ble senere dømt for ildspåsettelse av både denne byygningen og flere andre i Drammen og Bergen.

Bygningen ble gjenoppbygget i 1997 på grunnlag av en rekke kilder og fotografier som gjorde at den gamle bygningen kunne rekonstrueres (arkitekt Jan Øyvind Berntzen). Selve teatersalongen ble gjenskapt av arkitekt Hans Gabriel Finne. Teatrets gipsornamenter, blant annet den store rosetten i taket i salongen med en omkrets på 45,3 meter ble laget av Gipsmakeriet i Oslo.

Teateret ble opprinnelig driftet av den 150 år gamle venneforeningen Foreningen Drammens Teater. Fra 1. juli 2010 overtok det kommunale driftsselskapet Drammens Scener A/S driftsansvaret for Drammens Teater og Union Scene (tidligere styrt av Union Scene Drift AS), ledet av et styre valgt av Drammen bystyre. Venneforeningen ble nedlagt i 2019.

Kilder


Koordinater: 59.74471° N 10.20044° Ø