Eidsivatingsloven: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: '''Eidsivatingsloven''' var en al de fire norske landskapslovene fra tida før Magnus Lagabøtes landslov (1274), og ble brukt i Eidsivatingets rettområde. Bar…)
 
Ingen redigeringsforklaring
 
Linje 2: Linje 2:


Kristenretten er bevart i form av to pergamentavskrifter fra 1300-tallet i Det kongelige bibliotek i [[København]], samt i senere avskrifter i [[Nasjonalbiblioteket]].   
Kristenretten er bevart i form av to pergamentavskrifter fra 1300-tallet i Det kongelige bibliotek i [[København]], samt i senere avskrifter i [[Nasjonalbiblioteket]].   
I likhet med Eidsivatingsloven er det også fra [[Borgartingsloven]] bare kristenretten som er bevart i sin helhet. Når det gjenkjennes elementer fra [[Østlandet|Østlandets]] kristenrett, eller man finner elementer i Landsloven som ikke ser ut til å komme fra de [[Gulatingsloven]] eller [[Frostatingsloven]], er det derfor vanskelig å være sikker på hvilken av de to østnorske landskapslovene det er henta fra. 


== Litteratur og kilder ==
== Litteratur og kilder ==

Nåværende revisjon fra 1. mar. 2022 kl. 09:58

Eidsivatingsloven var en al de fire norske landskapslovene fra tida før Magnus Lagabøtes landslov (1274), og ble brukt i Eidsivatingets rettområde. Bare én av bolkene, kristenretten, er bevart i sin helhet. Det er også kjent fragmenter fra de andre bolkene, og antagelig er deler av Eidsivatingsloven tatt inn i Landsloven. Det er god grunn til å anta at den i liket med Gulatingsloven og Frostatingsloven hadde omkring åtte bolker.

Kristenretten er bevart i form av to pergamentavskrifter fra 1300-tallet i Det kongelige bibliotek i København, samt i senere avskrifter i Nasjonalbiblioteket.

I likhet med Eidsivatingsloven er det også fra Borgartingsloven bare kristenretten som er bevart i sin helhet. Når det gjenkjennes elementer fra Østlandets kristenrett, eller man finner elementer i Landsloven som ikke ser ut til å komme fra de Gulatingsloven eller Frostatingsloven, er det derfor vanskelig å være sikker på hvilken av de to østnorske landskapslovene det er henta fra.

Litteratur og kilder