Eker Skytterlag: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
m (krympa onlyincluden litt for forside)
Ingen redigeringsforklaring
Linje 25: Linje 25:


Under krigen lå aktiviteten helt nede, da det var generelt forbud mot å inneha våpen. Etter krigen ble det gjennomført en omfattende istandsetting av sskytterbanen, og byggeplanene tatt fram igjen. Det nye klubbhuset sto ferdig i [[1947]], på samme sted som det gamle.
Under krigen lå aktiviteten helt nede, da det var generelt forbud mot å inneha våpen. Etter krigen ble det gjennomført en omfattende istandsetting av sskytterbanen, og byggeplanene tatt fram igjen. Det nye klubbhuset sto ferdig i [[1947]], på samme sted som det gamle.
==Perioden 1940–1945==
På grunn av de ekstraordinære forhold som hersket her i landet satte Eker Skytterlag i likhet med andre skytterlag i gang instruksjonsskyting for nybegynnere. Dette foregikk fra januar 1940 på Hokksund Meieri og Valtun.  Instruksjonen ble også holdt ute i terrenget og som patruljeløp.  Fiskum Skytterlag arrangerte forsvarsrenn i mars og med dette stevnet var vintersesongen ferdig, en sesong med mer virksomhet innen skytterbevegelsen enn noen gang tidligere.
Under krigen lå virksomheten nede.  Banen ble ikke benyttet med unntak av « Den Tyske Vernemakt benyttet banen i 1944 og har for dette erlagt kr. 100,- i leie».
Allerede den 15. mai 1945 tar laget opp sitt arbeide igjen og møter i 17. mai toget med sin fane.  Banen er nå i en elendig forfatning og må settes i stand.  Vandrepokaler, medaljer og effekter som tilhører laget blir hentet ved hjelp av Hjemmefronten hos de som « Nu er arrestert på grunn av deres medlemskap i Nasjonal Samling »
Ekstraordinær generalforsamling blir holdt i juli 1945 og åpner med at formannen ønsket velkommen etter 5 års stillstand og forsamlingen sang fedrelandssangen.
Formannen holdt minnetale over Gunnar Hansen, Mjøndalen, som falt i april 1940 på Tonsåsen og lagets æresmedlem, bankkasserer Thomas Holm, som ble overalt og skutt i Ekers Sparebank.  Talen ble påhørt stående.
Av lagets 15 geværer er så vidt vites bare 3 stykker i behold.  Senere på året kommer 2 våpen til rette fra Trondhjems skytterlag – disse tilhører O. Hals og H. E. Mogen.
Generalforsamlingen tar så ett oppgjør med landssvikerne.  Det er kun adgang for medlemmer fra 1939/40 – med unntagelse av de som kommer inn under landsvikforordningen.  Av lagets 78 aktive medlemmer før krigen er 15 stykker medlem av Nasjonal Samling.  I tillegg til disse 15 ønsker enkelte å ekskludere NN.  Han er ikke medlem av Nasjonal Samling, men har vært med en frontkjemper og skudd noen få skudd på skytterhaugen.  Frontkjemperen er medlem av Eker Skytterlag.  Saken forelegges Skytterkontoret, men de vil ikke dømme i saken.  NN er snart med i laget igjen.
Frontkjemperen og ett styremedlem som var NS-medlem tilbys i 1949 å få delta i lagets høststevne under vanlige vilkår og på årsmøtet i 1950 blir begge valgt inn i styret.  Frontkjemperen blir senere æresmedlem i laget.
For styremedlemmet blir det i 1948 søkt skytterstyret om han kan få tilbake sitt medlemskap i laget.  Og på generalforsamlingen samme år tar Chr. Hoen opp om det ble begått en urett fordi han ble strøket som lagets æresmedlem.  Om han får tilbake sitt æresmedlemskap er ukjent.
Første stevnet etter krigen er Fredsstevnet som arrangeres 9. september 1945 og 70 skyttere deltok.  Fredspokalen ble vunnet av Per Stormoen.  Fredsbeger nr. 1 ble vunnet av Harald Kristensen og fredspokal nr. 2 ble vunnet av Krf. Hoen.  På høststevnet i oktober deltok det 36 skyttere. 


==Etterkrigstida==
==Etterkrigstida==
Skribenter
696

redigeringer