Eker Skytterlag: Forskjell mellom sideversjoner

Ingen redigeringsforklaring
Linje 15: Linje 15:
Eker var det første skytterlaget som ble stiftet i [[Buskerud]]. Det skal ha vært 14 medlemmer ved starten, men på slutten av 1870-tallet skal medlemstallet ha vært oppe i over 100.  
Eker var det første skytterlaget som ble stiftet i [[Buskerud]]. Det skal ha vært 14 medlemmer ved starten, men på slutten av 1870-tallet skal medlemstallet ha vært oppe i over 100.  
   
   
På dette tidspunktet var det stiftet mange nye skytterlag. Etter hvert som unionsstriden tilspisset seg, fikk nemlig skyttersaken stadig større oppslutning. Opprinnelig hadde skytterlagene rundt om i landet vært tilsluttet "[[Centralforeningen for udbredelse af legemsøvelser og vaabenbrug]]", som hadde en konservativ og unionstro ledelse. Fra og med høsten [[1881]] brøt imidlertid stadig flere lag ut og dannet "[[Folkebevæpningssamlag]]", som engasjerte seg sterkt på [[Venstre]]s side og var parate til å forsvare Stortinget med våpenmakt, dersom det skulle bli nødvendig.
På dette tidspunktet var det stiftet mange nye skytterlag. Etter hvert som unionsstriden tilspisset seg, fikk nemlig skyttersaken stadig større oppslutning. Opprinnelig hadde skytterlagene rundt om i landet vært tilsluttet [[Centralforeningen for Udbredelse af Legemsøvelser og Vaabenbrug]], som hadde en konservativ og unionstro ledelse. Fra og med høsten [[1881]] brøt imidlertid stadig flere lag ut og dannet [[folkevæpningssamlag]], som engasjerte seg sterkt på [[Venstre]]s side og var parate til å forsvare Stortinget med våpenmakt, dersom det skulle bli nødvendig.


I Buskerud var det Eker skytterlag som gikk i spissen for denne utviklingen. På en ekstraordinær generalforsamling i november 1881 ble det enstemmig vedtatt å invitere de andre skytterlagene i distriktet til å være med og danne "[[Buskerud Amts Folkebevæpningssamlag]]". Det skjedde i januar 1882, og den første formannen ble lensmannen i [[Haug lensmannsdistrikt]], [[Hans Andreas Andersen]]. En annen av drivkreftene bak Folkebevæpningen i Buskerud var underoffiser og gårdbruker [[Ole Nilsen Fossum]], som seinere ble ordfører på [[Øvre Eiker kommune|Øvre Eiker]] og dessuten stortingsmann.
I Buskerud var det Eker skytterlag som gikk i spissen for denne utviklingen. På en ekstraordinær generalforsamling i november 1881 ble det enstemmig vedtatt å invitere de andre skytterlagene i distriktet til å være med og danne [[Buskerud Amts Folkebevæpningssamlag]]. Det skjedde i januar 1882, og den første formannen ble lensmannen i [[Haug lensmannsdistrikt]], [[Hans Andreas Andersen]]. En annen av drivkreftene bak Folkebevæpningen i Buskerud var underoffiser og gårdbruker [[Ole Nilsen Fossum]], som seinere ble ordfører på [[Øvre Eiker kommune|Øvre Eiker]] og dessuten stortingsmann.


I [[1884]] arrangerte denne Folkebevæpningen et folkemøte i Hokksund med temaet "Skyttersak og politikk", der alle skyttere ble oppfordret til å gripe til riflen for å forsvare friheten, fedrelandet og folkesuvereniteten. Heldigvis ble unionsstriden løst gjennom politikk og diplomati, og det ble ikke nødvendig for medlemmene av Eker Skytterlag å "gripe til riflen" mot svensker og unionstilhengere. I [[1893]] gikk Folkebevæpningen og Centralforeningen sammen og stiftet "[[Det frivillige norske skyttervesen]]".
I [[1884]] arrangerte denne Folkebevæpningen et folkemøte i Hokksund med temaet «Skyttersak og politikk», der alle skyttere ble oppfordret til å gripe til riflen for å forsvare friheten, fedrelandet og folkesuvereniteten. Heldigvis ble unionsstriden løst gjennom politikk og diplomati, og det ble ikke nødvendig for medlemmene av Eker Skytterlag å "gripe til riflen" mot svensker og unionstilhengere. I [[1893]] gikk Folkebevæpningen og Centralforeningen sammen og stiftet [[Det frivillige norske skyttervesen]].


==Mellomkrigstida==
==Mellomkrigstida==
Skribenter
87 027

redigeringer