Elverum

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 31. mai 2008 kl. 15:00 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: '''Leiret''' er kommunesenteret i Elverum kommune. Det omtales ofte som Elverum, som er poststedets navn, eller som Elverum sentrum, men lokalt brukes Elverum nesten utelukkende som nav...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Leiret er kommunesenteret i Elverum kommune. Det omtales ofte som Elverum, som er poststedets navn, eller som Elverum sentrum, men lokalt brukes Elverum nesten utelukkende som navn på hele kommunen eller prestegjeldet. Navnet Leiret kommer av at det ligger en militærleir der, Terningmoen.

Tettstedet vokste frem rundt Christianfjeld festning, som ble anlagt i 1683. Sentrum har fått et bymessig preg, og i 1996 valgte kommunen å erklære seg selv som bykommune. Bebyggelsen som står i dag er for det meste fra 1940- og 1950-årene og senere, spesielt i sentrum. Årsaken til dette er at Leiret ble utsatt for tysk terrorbombing under angrepet på Norge i 1940. Etter at Stortinget og Regjeringen hadde holdt møte på Hamar fortsatte de nordover til Elverum, og de vedtok der Elverumsfullmakten som tillot regjeringen å styre landet i eksil inntil krigen var over. Etter bombingen stod bare noen få hus igjen. Et av dem var det gamle lensmannskontoret med fengsel, som i dag huser flere butikker.

I utkanten av Leiret finner man Norsk Skogmuseum og Glomdalsmuseet. De ligger på hver sin side av Glomma, som renner gjennom Leiret, og er knyttet sammen med bruer.

Det er to kjøpesentre i Leiret: Mart'n Senteret og Kremmertorget. Totalt er det omkring 300 forretninger i Leiret. Det er også et hotell og flere spisesteder.

Grundsetmart'n er et av landets eldste markeder, og arrangeres i mars hvert år.