Enhetsbefal: Forskjell mellom sideversjoner

2 224 byte lagt til ,  9. mai 2023
Ingen redigeringsforklaring
 
(13 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Enhetsbefal]]''' var en ny ordning for for befalinget i Forsvaret, hvor en i 1930 gikk bort fra den tidligere [[underoffiser]]ene, slik at alt befal fikk et felles karriereløp, representert ved såkalte enhetsbefal.
'''[[Enhetsbefal]]''' var en ordning for befal i Forsvaret, innført i 1930 hvor en gikk bort fra den tidligere [[underoffiser]]-ordningen. Som enhetsbefalfikk alt befal et felles karriereløp, med bruk av de samme gradene. Den enkeltes utdannelse og erfaring ble avgjørende for innplassering i den samme karrierestigen.


== Tidligere ordning ==
== Tidligere ordning ==
Linje 6: Linje 6:


== Enhetsbefal ==
== Enhetsbefal ==
Deb nye befalingsordningen fra 1930 opphevet ordningen med underoffiserer og det ble innført en gjennomgående befalsutdannelse. Dette medførte at alt yrkesbefal i hæren fra og med [[sersjant]]s grad måtte ha gjennomgått [[befalsskole]]. Med [[examen artium]] kunne en så gå videre til [[Krigsskolen]]. En befalskoleutdannet sersjant ville ved videre ansettelse kunne rykke opp til fenrik og høyere offisersgrader på ansiennitet og erfaring, uten Krigsskolen og dette ble særleg aktuelt for [[avdelingsbefalet]], noe som tidligere ikke var mulig annet enn helt unntaksvis. Tilsvarende også i Marinen, hvor underoffiserene ble «spesialoffiserer» med grader normalt fra fenrik til kapteinløyntant, og det ble innført en felles eller parallell grunnutdanning for alt befal i Sjøforsvaret ved [[Sjømilitære korps]] ([[Befalsskolen for Sjøforsvaret]]) i [[Horten]].
Den nye befalingsordningen fra 1930 må sees på bakgrunn av den tids politiske og sosiale motsetningsforhold, og var ikke primært funksjonelt begrunnet i Forsvarets kompetansebehov. Ordningen opphevet kategorien med underoffiserer og det ble innført en gjennomgående befalsutdannelse. Dette medførte at alt yrkesbefal i hæren fra og med [[sersjant]]s grad måtte ha gjennomgått [[befalsskole]]. Med [[examen artium]] kunne en så gå videre til [[Krigsskolen]]. En befalskoleutdannet sersjant ville ved videre ansettelse kunne rykke opp til fenrik og høyere offisersgrader på ansiennitet og erfaring, uten [[Krigsskolen]] og dette ble særlig aktuelt for [[avdelingsbefal]]et, noe som tidligere ikke var mulig annet enn helt unntaksvis. Tilsvarende også i Marinen, hvor underoffiserene ble «spesialoffiserer» med grader normalt fra fenrik til kapteinløyntant, og det ble innført en felles eller parallell grunnutdanning for alt befal i Sjøforsvaret ved [[Sjømilitære korps]] (senere [[Befalsskolen for Sjøforsvaret]]) ved [[Karljohansvern]] i [[Horten]].


Erfaringene fra [[andre verdenskrig]], [[Tysklandsbrigaden]] og etterhvert behov for befal som NSATO-medlem gjorde at en på 1950-tallet gjeninnførte gradene oversersjant og stabsersjant i [[Hæren]], vingsersjant og stabsersjant i [[Luftforsvaret]], og kvartermester i særklasse og flaggkvartermester i [[Sjøforsvaret]], men dette forsvar i 1975 og de som hadde disse gradene ble forfremmet til løytnanter og kapteiner, slik at man gjeninnførte enhetsbefalet.
Erfaringene fra [[andre verdenskrig]], [[Tysklandsbrigaden]] og etter hvert behov for befal som NATO-medlem gjorde at en gjeninnførte gradene oversersjant og stabsersjant i [[Hæren]], vingsersjant og stabsersjant i [[Luftforsvaret]], og kvartermester I og flaggkvartermester i [[Sjøforsvaret]] for enkelte særlig tekniske fagstillinger. Dette ble imidlertid avskaffet igjen i 1975 og de som hadde disse gradene ble forfremmet til fenriker, løytnanter og kapteiner/kapteinløtnanter, slik at man gjeninnførte enhetsbefalet.
 
Enhetsbefalskorpset skulle både produsere ledere fra troppsnivå til strategisk nivå og stabsoffiserer på alle nivåene i mellom, og det skulle også ivareta de mer tekniske oppgavene på lavt nivå slik som instruktøroppgaver, materiellvedlikehold og direkte lederskap. Ordningen var vertikalt orientert for å rekruttere ledere med breddekompetanse, og ikke horisontalt for å utvikle dybdekompetanse, og behovet for dette bare økte. Dette sammen med tilsettingsvilkårene for befalet (og vervede) med teknisk dybdekompetanse, skapte stor personellgjennomgang og større rekrutteringsomkostninger. Dette påvirket profesjonaliteten, kompetansen og effektiviteten.
 
Ordningen var premissgivende for personellpolitikken i Forsvaret og var lenge en tilstrekkelig løsning for å sikre stort volum til mobiliseringsforsvaret, et behov som stadig ble mindre etter hvert
som dette ble bygget ned og delvis avviklet. Ordningen med enhetsbefal ble derfor utover på 2000-tallet vurdert til ikke å kunne møte framtidens behov på en god nok måte, med behov for større dybdekompetanse, kontinuitet og profesjonalitet.


== Opphør i 2016 ==
== Opphør i 2016 ==
Linje 17: Linje 22:


En årsak for denne nyordningen var å hamonisere de norske befalsgradene med NATOs gradssystem, og de nye spesialistgradene har samme rang, myndighet og avlønning som de tilsvarende offiserene, og det ble flere og høyere spesialistbeffalsgrader. Den nye ordningen ga også denne gruppa bedre ansettingsvilkår, blant annet ble åremålstilsetting og aldersgrensen på 35 år avskaffet, slik at dette ble en egen livslang karrierevei og den store personellutskiftingen kunne bli redusert.
En årsak for denne nyordningen var å hamonisere de norske befalsgradene med NATOs gradssystem, og de nye spesialistgradene har samme rang, myndighet og avlønning som de tilsvarende offiserene, og det ble flere og høyere spesialistbeffalsgrader. Den nye ordningen ga også denne gruppa bedre ansettingsvilkår, blant annet ble åremålstilsetting og aldersgrensen på 35 år avskaffet, slik at dette ble en egen livslang karrierevei og den store personellutskiftingen kunne bli redusert.
== Kilder ==
* Stein Helge Kingsrød: [http://pacem.no/2017/ny-personellordning-i-forsvaret-betydning-for-profesjonsidentiteten/ Ny personellordning i Forsvaret – betydning for profesjonsidentiteten], 15. august 2017, Pacem – Tidsskrift for militær etikk
* [https://www.regjeringen.no/contentassets/6323bbae80bc48a2a4e27022acef98d6/no/pdfs/prp201420150111000dddpdfs.pdf ''Ordningen for militært tilsatte og endringer i forsvarspersonelloven m.m. (militærordningen)''], Prop. 111 LS (2014–2015). Proposisjon til Stortinget (forslag til lovvedtak og stortingsvedtak).
* [https://forsvaret.no/aktuelt/klarsignal-om-ny-ordning Om den nye spesialistordningen i Forsvaret] vedtatt av Stortinget 12. juni 2015, med virkning fra 1. januar 2016.




Veiledere, Administratorer
164 188

redigeringer