Finsal (Vang gnr. 8): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Teksterstatting – «fylke = Hedmark» til «fylke = Innlandet»)
(Jfr forrige prestegården)
Linje 33: Linje 33:


==Gardshistorie==
==Gardshistorie==
[[Per-Øivind Sandberg]] har i forbindelse med et stedsutviklingsprosjekt skrevet kort historie om noen "maktgårdene" på Ridabu. Dette er gjengitt nedenfor som foreløpig stoff i den digitale bygdeboka.


==Fradelte eiendommer==
==Fradelte eiendommer==

Sideversjonen fra 4. nov. 2021 kl. 17:29

Finsal
335 Finsahl Sykehjem - no-nb digifoto 20150630 00055 bldsa PK25571.jpg
Finsal sykehjem i 1922.
Alt. navn: a Finsuolæ (1318), Findsalp (1520), Ffynsall (1566), Findtzall (1578), Finndsal (1593), Findßall (1604), Findsahl (1723).
Fylke: Innlandet
Kommune: Hamar
Gnr.: 8
Type: Matrikkelgard

Finsal er en matrikkelgard i tidligere Vang kommune, nå Hamar kommune. Garden er kraftig oppdelt, i 1950 var det 15 bruksnummer. Hovedbølet (bnr. 1) ble i 1906 solgt til Vang kommune, som bygde om hovedbygningen til sykehjem. Institusjonen har siden ca. 1992 hett Finsalsenteret.

Garden har gitt navn til Finsalvegen.

Eiendommens beliggenhet og grenser

Forklaring på navn

Den eldste navneformen vi kjenner er a Finsuolæ, som er brukt i et diplom fra 1318.[1] Oluf Rygh mente at siste ledd var váll, 'voll, gressbevokst slette', mens første ledd var mannsnavnet Finn. Han mente at plantenavnet finn sannsynligvis ikke var aktuelt her. Navnet uttales /fi`nnsa:ł/.

Gardshistorie

Per-Øivind Sandberg har i forbindelse med et stedsutviklingsprosjekt skrevet kort historie om noen "maktgårdene" på Ridabu. Dette er gjengitt nedenfor som foreløpig stoff i den digitale bygdeboka.

Fradelte eiendommer

Jord, skog og husdyr

Gardskart

Bygninger

Brukere/eiere

Bildegalleri

Husmannsplasser

Sætrer

Andre personer som har hatt tilknytning til Finsal

Kilder og litteratur


Vang historielag Hedmark logo.JPG Denne siden er en del av prosjektet Digital bygdebok for Vang i Hedmark, og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Prosjektet er en videreføring av den trykte Vangsboka b. 1–5. Denne digitale utgaven av gards- og slektshistoria for tidligere Vang kommune er et samarbeid mellom Vang historielag og Norsk lokalhistorisk institutt – Nasjonalbiblioteket. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Du kan også ta direkte kontakt med Vang historielag.

Se også: Om prosjektetMatrikkelgarder