Folketellingen 1900

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 25. mar. 2020 kl. 10:24 av Cnyborg (samtale | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk

Folketellingen 1900 ble avholdt 3. desember 1900. Hele befolkningen skulle registreres der hver enkelt oppholdt seg ved midnatt mellom 2. og 3. desember.

Det ble registrert 2 221 477 personer bosatt i Fastlands-Norge eller var på norske skip. Totalt er det 2 240 032 personskjemaer; differansen skyldes i hovedsak personer som ble registrert som fraværende på sin faste bopæl og tilstedeværende på midlertidig bosted.

Folketellingen oppbevares i de respektive statsarkivene og er mikrofilmet. I Digitalarkivet er den tilgjengelig i søkbar form.

Bruk i lokal- og slektshistorie

Folketellinger gir et øyeblikksbilde av befolkninga, oversikt over bosteder og over personer og deres familie. De er derfor svært viktige kilder for både lokal- og slektshistorikere. Det er noen ting som det er viktig å være klar over:

  • Personnavn ble i 1900 fortsatt ofte skrevet på forskjellige måter, og de kan derfor variere fra en kilde til en annen. Dette er det viktig å være klar over når man søker i folketellingen.
  • Stedsnavn, herunder gårdsnavn, har ofte endret seg siden 1900. Gårdsnummeret kan være til stor hjelp siden det som oftest er uforandret (med unntak av justeringer ved kommunesammenslåinger), men bruksnummeret må man være noe mer forsiktig med på grunn av senere deling av eiendommer.
  • Et betydelig antall personer er ført på to steder fordi de var på reise eller flyttefot.
  • Oppgitt fødselsår kan være feil, og spesielt gjelder dette for de eldste i folketellingen. Barn født i 1900 har normalt fått oppgitt fødselsdato; andre har normalt kun fødselsår.

Eksterne lenker

Litteratur og kilder