Forhistorien til Fevik bedehus: Forskjell mellom sideversjoner

 
(14 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 26: Linje 26:


== [[Oscar Ahnfeldt]] på Fevik? ==
== [[Oscar Ahnfeldt]] på Fevik? ==
[[Fil:18710518 VT Oscar Ahnfeldt i Arendal.jpg|miniatyr|høyre|I mai 1871 var Oscar Ahnfeldt i Arendal. (Vestlandske tidende 18/5 1871)]]
I tradisjonen i det gamle [[Fevik bedehus]] ble det antydet at den svenske evangeliske sangeren [[Oscar Ahnfeldt]] besøkte Fevik i den tidligste tiden av bedehushistorien<ref>Ref Arne Austad</ref>. Foreløpig kan ikke dette bekreftes. Men Ahnfeldt var eksempelvis i Arendal i 1871<ref>VT 18/5/1871</ref>. Og han kan ha vært i aktivitet i distriktet omkring. Eller Fevikfolk kan ha oppsøkt ham i Arendal. Et sted heter det om [[Asbjørn Knutsen]]<ref>Jørgen Grave: "I fedrenes spor. Langesundsfjordens indremisjonsselskap gjennom 100 år", 1966</ref>: "Her (i [[Arendal]]) møtte han også den kjente svenske storsangeren Ahnfeldt. Knutsen kunne senere ikke glemme denne mannen og de sanginntrykk han fikk av ham tok han senere med seg inn i ungdomsskolen."
I tradisjonen i det gamle [[Fevik bedehus]] ble det antydet at den svenske evangeliske sangeren [[Oscar Ahnfeldt]] besøkte Fevik i den tidligste tiden av bedehushistorien<ref>Ref Arne Austad</ref>. Foreløpig kan ikke dette bekreftes. Men Ahnfeldt var eksempelvis i Arendal i 1871<ref>VT 18/5/1871</ref>. Og han kan ha vært i aktivitet i distriktet omkring. Eller Fevikfolk kan ha oppsøkt ham i Arendal.
 
<gallery>
Fil:18710518 VT Oscar Ahnfeldt i Arendal.jpg|I mai 1871 var Oscar Ahnfeldt i Arendal. (Vestlandske tidende 18/5 1871)
 
Fil:18710526 Correspondenten Melgaard Ahnfeldt.jpg|I mai 1871 annonserte J. Melgaard i Skien sangbøker av Oscar Ahnfeldt til salgs. (Correspondenten 26/5/1871)
 
Fil:18821030 FVN Oscar Ahnfeldt død.jpg|Fædrelandsvennen i Kristiansand skriver relativt negativt om Oscar Ahnfeldt ved hans død i 1882. (Fædrelandsvennen 30/10 1882)
</gallery>
 
Svensk wikipedia har en biografisk artikkel om Ahnfeldt.[https://sv.wikipedia.org/wiki/Oscar_Ahnfelt].


== "... og på Trålum og Fevik stor åndelig bevægelse..." ==
== "... og på Trålum og Fevik stor åndelig bevægelse..." ==
Linje 45: Linje 54:


== Spanteplanet - en skildring fra 1885 ==
== Spanteplanet - en skildring fra 1885 ==
Årene omkring parlamentarismens innføring i Norge var preget av rimelig steile fronter og heftig agitasjon fra begge sider. Både Høire og Venstre sendte sine talere landet rundt for å vinne oppslutning som sine synspunkter. Fevik var etter hvert blitt et sted med mye skipsbygging og økende folketall. Folket var politisk interessert og de politiske og religiøse bevegelser ville vinne dem for sitt gode budskap. [[Nils Hertzberg (1827-1911)|Nils Hertzberg]] (1827-1911), blant annet kjent som kirke og undervisningsminister, ble sendt på propagandatur i Nedenes. Og det første møtet var på Fevik i oktober 1885. Vi lar den poltiske delen ligge her, men Hertzberg samlet folk og holdt sitt foredrag i (eller på?) det lokalet bedehusfolket hadde brukt.
Årene omkring [[parlamentarisme]]ns innføring i Norge var preget av rimelig steile fronter og heftig agitasjon fra begge sider. Både Høire og Venstre sendte sine talere landet rundt for å vinne oppslutning som sine synspunkter. Fevik var etter hvert blitt et sted med mye skipsbygging og økende folketall. Folket var politisk interessert og de politiske og religiøse bevegelser ville vinne dem for sitt gode budskap. [[Nils Hertzberg (1827–1911)|Nils Hertzberg]] (1827-1911), blant annet kjent som kirke og undervisningsminister, ble sendt på propagandatur i Nedenes. Og det første møtet var på Fevik i oktober 1885. Vi lar den poltiske delen ligge her, men Hertzberg samlet folk og holdt sitt foredrag i (eller på?) det lokalet bedehusfolket hadde brukt.


Dagbladet omtaler Hertzbergs foredrag og påfølgende debatt. Men i skildringen, signert "Nedenæs, 6te Oktober.  X.", får vi også en interessant skildring av møtelokalet. Og vi får anta at lokalet kunne oppfattes slik også når favikfolk var samlet der til oppbyggelse noe tidligere.
Dagbladet omtaler Hertzbergs foredrag og påfølgende debatt. Men i skildringen, signert "Nedenæs, 6te Oktober.  X.", får vi også en interessant skildring av møtelokalet. Og vi får anta at lokalet kunne oppfattes slik også når fevikfolk var samlet der til oppbyggelse noe tidligere.


<blockquote>
<blockquote>
Skribenter
18 139

redigeringer