Forretningsbanken (Mosjøen): Forskjell mellom sideversjoner

m
Teksterstatting – «Kategori:Næringsliv» til «»
(→‎Kilder: underkategoriene har vi ikke nok artikler til ennå, så jeg tok dem vekk)
m (Teksterstatting – «Kategori:Næringsliv» til «»)
 
(17 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Forretningsbanken (Mosjøen)|Forretningsbanken i Mosjøen]]''' var en avdeling av [[Forretningsbanken]], som hadde sete i [[Trondheim]]. Bankavdelingen ble opprettet i [[1945]] og hadde tilhold i [[Sjøgata 34 (Mosjøen)|Sjøgata 34]] frem til banken i [[1953]] flyttet inn i en ny bygård i [[Petter Dass gate 3 (Mosjøen)|Petter Dass gate 3]]. Banken rettet seg mot næringslivet i byen.
{{thumb|Petter_Dass_g_3_Mosjoeen.jpg|Forretningsbankens tidligere bygg i Petter Dass gate 3.|Zahl}}
'''[[Forretningsbanken (Mosjøen)|Forretningsbanken i Mosjøen]]''' var en avdeling av [[Forretningsbanken]], som hadde sete i [[Trondheim]]. Bankavdelingen ble opprettet i [[1945]] og hadde tilhold i [[Sjøgata (Mosjøen)|Sjøgata]] [[Sjøgata 34 (Mosjøen)|34]] frem til banken i femtiårene flyttet inn i en ny bygård i [[Petter Dass gate (Mosjøen)|Petter Dass gate]] [[Petter Dass gate 3 (Mosjøen)|3]]. Banken rettet seg mot næringslivet i byen.


==Historikk==
==Historikk==
===Forarbeide===
===Forarbeide===
Det første fremstøtet for å få en egen bankavdeling i Mosjøen, skjedde da kjernemester Jan B[...]chan ved [[Mosjøen Margarinfabrikk]] i november [[1936]] luftet dette spørsmålet i et brev til banken. Han begrunnet det med behovet som kom til å følge den store utviklingen som ventet når [[Nordlandsbanen]] kom til byen. Banken stilte saken i bero. [[Mosjøen Handelsstandsforening]] gjorde i mars [[1939]] en ny henvendelse til banken, også denne gangen uten at det førte frem. Saken ble imidlertid holdt varm, og i [[1942]] søkte og fikk banken konsesjon på å opprette en avdeling i Mosjøen. Forholdene i landet var likevel vanskelige da. Norge var besatt av tyskerne, og for bankens del ble administrerende direktør Birch skutt under unntakstilstanden. Opprettelsen drøyet derfor helt til etter [[Den annen verdenskrig|krigen]]. Den [[15. oktober]] [[1945]] ble Forretningsbanken i Mosjøen åpnet.
Det første fremstøtet for å få en egen bankavdeling i [[Mosjøen]], skjedde da kjernemester Jan B[...]chan ved [[Mosjøen Margarinfabrikk]] i november [[1936]] luftet dette spørsmålet i et brev til banken. Han begrunnet det med behovet som kom til å følge storutviklingen som ventet når [[Nordlandsbanen]] kom til byen. Banken stilte saken i bero. [[Mosjøen Handelsstandsforening]] gjorde i mars [[1939]] en ny henvendelse til banken, også denne gangen uten at det førte frem. Saken ble imidlertid holdt varm, og i [[1942]] søkte og fikk banken konsesjon på å opprette avdeling i Mosjøen. Forholdene i landet var likevel vanskelige da. Norge var under tysk okkupasjon, og for bankens del ble administrerende direktør Birch skutt under unntakstilstanden. Opprettelsen drøyet derfor til etter [[Den annen verdenskrig|krigen]]. Den [[15. oktober]] [[1945]] ble Forretningsbanken i Mosjøen åpnet.


===Den første tiden===
===Den første tiden===
Forretningsbanken i Mosjøen begynte sin virksomhet i leiet hus i [[Sjøgata 34 (Mosjøen)|Sjøgata 34]]. Banken fikk etter sigende god tilslutning fra byen og omlandet. Lokalene i Sjøgata ble snart for trange, og banken begynte allerede i [[1950]] å se seg rundt etter et nytt sted. Banken lot i [[1953]] reise en forretningsgård i [[Petter Dass gate 3 (Mosjøen)|Petter Dass gate 3]]. Byggingen tok to år, og banken flyttet i [[1955]] inn i det nye bankhuset.
Forretningsbanken i Mosjøen begynte sin virksomhet i leiet hus i [[Sjøgata (Mosjøen)|Sjøgata]] [[Sjøgata 34 (Mosjøen)|34]]. Banken fikk etter sigende god mottakelse i byen og omlandet. Lokalene i Sjøgata ble snart for trange, og banken begynte allerede i [[1950]] å se seg rundt etter et nytt sted. Banken lot i [[1953]] reise en forretningsgård i [[Petter Dass gate (Mosjøen)|Petter Dass gate]] [[Petter Dass gate 3 (Mosjøen)|3]]. Byggingen tok to år, og banken flyttet i [[1955]] inn i den nye bankgården.


==Styre==
==Informasjon==
===Styre===
===Styre===
Den første ledelsen bestod av Erling Saue som banksjef, kjøpmann Z. Ørnes som tillitsmann og fabrikkeier Joh. Arntsberg som varatillitsmann.
Den første ledelsen bestod av Erling Saue som banksjef, kjøpmann Z. Ørnes som tillitsmann og fabrikkeier Joh. Arntsberg ([[Johannes L. Arntzberg]]?) som varatillitsmann.


Styret bestod i [[1970]] av banksjef Torbjørn Haug, skipsmekler Andreas Bech Jürgensen ([[Jürgensen (handelsfamilie i Mosjøen)|s.d.]]) og finansrådmann Einar Hugaas.
Styret bestod i [[1970]] av banksjef Torbjørn Haug, skipsmekler [[Andreas Bech Jürgensen (d.y.)|Andreas Bech Jürgensen]] og finansrådmann Einar Hugaas.


===Banksjefer===
===Banksjefer===
Linje 18: Linje 19:
* Torbjørn Haug (1966–tidligst 1970)
* Torbjørn Haug (1966–tidligst 1970)


==Kilder==
==Se også==
* Helgeland Arbeiderblad (02.10.1970): ''Forretningsbanken i Mosjøen 25 år'' (Oppslått den 09.12.2010.)
* [[Forretningsbanken]]
 
==Litteratur==
 
* Helgeland Arbeiderblad (02.10.1970): ''Forretningsbanken i Mosjøen 25 år''
 
{{DEFAULTSORT:Forretningsbanken (Mosjøen)}}
[[Kategori:Etableringer i 1945]]
[[Kategori:Opphørsår ukjent]]


[[Kategori:Banker]]
[[Kategori:Banker]]
[[Kategori:Bedrifter i Vefsn kommune]]
[[Kategori:Mosjøen]]
[[Kategori:Mosjøen]]
[[Kategori:Vefsn kommune]]
{{bm}}