Forretningsbanken (Mosjøen): Forskjell mellom sideversjoner

m
Teksterstatting – «Kategori:Næringsliv» til «»
m (Formatering.)
m (Teksterstatting – «Kategori:Næringsliv» til «»)
 
(16 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Forretningsbanken (Mosjøen)|Forretningsbanken i Mosjøen]]''' var en avdeling av [[Forretningsbanken]], som hadde sete i [[Trondheim]]. Bankavdelingen ble opprettet i [[1945]] og hadde tilhold i [[Sjøgata 34 (Mosjøen)|Sjøgata 34]] frem til banken i [[1953]] flyttet inn i en ny bygård i [[Petter Dass gate 3 (Mosjøen)|Petter Dass gate 3]]. Banken rettet seg mot næringslivet i byen.
{{thumb|Petter_Dass_g_3_Mosjoeen.jpg|Forretningsbankens tidligere bygg i Petter Dass gate 3.|Zahl}}
'''[[Forretningsbanken (Mosjøen)|Forretningsbanken i Mosjøen]]''' var en avdeling av [[Forretningsbanken]], som hadde sete i [[Trondheim]]. Bankavdelingen ble opprettet i [[1945]] og hadde tilhold i [[Sjøgata (Mosjøen)|Sjøgata]] [[Sjøgata 34 (Mosjøen)|34]] frem til banken i femtiårene flyttet inn i en ny bygård i [[Petter Dass gate (Mosjøen)|Petter Dass gate]] [[Petter Dass gate 3 (Mosjøen)|3]]. Banken rettet seg mot næringslivet i byen.


==Historikk==
==Historikk==
===Forarbeide===
===Forarbeide===
Det første fremstøtet for å få en egen bankavdeling i Mosjøen, skjedde da kjernemester Jan B[...]chan ved [[Mosjøen Margarinfabrikk]] i november [[1936]] luftet dette spørsmålet i et brev til banken. Han begrunnet det med behovet som kom til å følge den store utviklingen som ventet når [[Nordlandsbanen]] kom til byen. Banken stilte saken i bero. [[Mosjøen Handelsstandsforening]] gjorde i mars [[1939]] en ny henvendelse til banken, også denne gangen uten at det førte frem. Saken ble imidlertid holdt varm, og i [[1942]] søkte og fikk banken konsesjon på å opprette en avdeling i Mosjøen. Forholdene i landet var likevel vanskelige da. Norge var besatt av tyskerne, og for bankens del ble administrerende direktør Birch skutt under unntakstilstanden. Opprettelsen drøyet derfor helt til etter [[Den annen verdenskrig|krigen]]. Den [[15. oktober]] [[1945]] ble Forretningsbanken i Mosjøen åpnet.
Det første fremstøtet for å få en egen bankavdeling i [[Mosjøen]], skjedde da kjernemester Jan B[...]chan ved [[Mosjøen Margarinfabrikk]] i november [[1936]] luftet dette spørsmålet i et brev til banken. Han begrunnet det med behovet som kom til å følge storutviklingen som ventet når [[Nordlandsbanen]] kom til byen. Banken stilte saken i bero. [[Mosjøen Handelsstandsforening]] gjorde i mars [[1939]] en ny henvendelse til banken, også denne gangen uten at det førte frem. Saken ble imidlertid holdt varm, og i [[1942]] søkte og fikk banken konsesjon på å opprette avdeling i Mosjøen. Forholdene i landet var likevel vanskelige da. Norge var under tysk okkupasjon, og for bankens del ble administrerende direktør Birch skutt under unntakstilstanden. Opprettelsen drøyet derfor til etter [[Den annen verdenskrig|krigen]]. Den [[15. oktober]] [[1945]] ble Forretningsbanken i Mosjøen åpnet.


===Den første tiden===
===Den første tiden===
Forretningsbanken i Mosjøen begynte sin virksomhet i leiet hus i [[Sjøgata 34 (Mosjøen)|Sjøgata 34]]. Banken fikk etter sigende god tilslutning fra byen og omlandet. Lokalene i Sjøgata ble snart for trange, og banken begynte allerede i [[1950]] å se seg rundt etter et nytt sted. Banken lot i [[1953]] reise en forretningsgård i [[Petter Dass gate 3 (Mosjøen)|Petter Dass gate 3]]. Byggingen tok to år, og banken flyttet i [[1955]] inn i den nye bankgården.
Forretningsbanken i Mosjøen begynte sin virksomhet i leiet hus i [[Sjøgata (Mosjøen)|Sjøgata]] [[Sjøgata 34 (Mosjøen)|34]]. Banken fikk etter sigende god mottakelse i byen og omlandet. Lokalene i Sjøgata ble snart for trange, og banken begynte allerede i [[1950]] å se seg rundt etter et nytt sted. Banken lot i [[1953]] reise en forretningsgård i [[Petter Dass gate (Mosjøen)|Petter Dass gate]] [[Petter Dass gate 3 (Mosjøen)|3]]. Byggingen tok to år, og banken flyttet i [[1955]] inn i den nye bankgården.


==Styre==
==Informasjon==
===Styre===
===Styre===
Den første ledelsen bestod av Erling Saue som banksjef, kjøpmann Z. Ørnes som tillitsmann og fabrikkeier Joh. Arntsberg ([[Johannes L. Arntzberg]]?) som varatillitsmann.
Den første ledelsen bestod av Erling Saue som banksjef, kjøpmann Z. Ørnes som tillitsmann og fabrikkeier Joh. Arntsberg ([[Johannes L. Arntzberg]]?) som varatillitsmann.


Styret bestod i [[1970]] av banksjef Torbjørn Haug, skipsmekler [[Andreas Bech Jürgensen (d.y.)]] ([[Jürgensen (handelsfamilie i Mosjøen)|s.d.]]) og finansrådmann Einar Hugaas.
Styret bestod i [[1970]] av banksjef Torbjørn Haug, skipsmekler [[Andreas Bech Jürgensen (d.y.)|Andreas Bech Jürgensen]] og finansrådmann Einar Hugaas.


===Banksjefer===
===Banksjefer===
Linje 18: Linje 19:
* Torbjørn Haug (1966–tidligst 1970)
* Torbjørn Haug (1966–tidligst 1970)


==Kilder==
==Se også==
* Helgeland Arbeiderblad (02.10.1970): ''Forretningsbanken i Mosjøen 25 år'' (Oppslått den 09.12.2010.)
* [[Forretningsbanken]]
 
==Litteratur==
 
* Helgeland Arbeiderblad (02.10.1970): ''Forretningsbanken i Mosjøen 25 år''
 
{{DEFAULTSORT:Forretningsbanken (Mosjøen)}}
[[Kategori:Etableringer i 1945]]
[[Kategori:Opphørsår ukjent]]


[[Kategori:Banker]]
[[Kategori:Banker]]
[[Kategori:Bedrifter i Vefsn kommune]]
[[Kategori:Mosjøen]]
[[Kategori:Mosjøen]]
[[Kategori:Vefsn kommune]]
{{bm}}