Forsvarsdepartementet: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
mIngen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(12 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 4: Linje 4:
==Departementsbygningen==
==Departementsbygningen==


Forsvarsdepartementets hovedbygning lå i [[Myntgata (Oslo)|Myntgata]] 1 i [[Oslo sentrum]] fram til 2006, i en bygning reist i [[1835]] av [[Heinrich Ernst von Schirmer]] og [[Wilhelm von Hanno]], og som i [[1899]] ble endret og utvidet av [[Christian Fürst]]. Fra 2006 har departementet vært samlokalisert inne på Akershus festning sammen med Forsvarsstaben.
{{utdypende artikkel|Forsvarsdepartementet (Myntgata)}}
 
Forsvarsdepartementets hovedbygning lå i [[Myntgata (Oslo)|Myntgata]] 1 i [[Oslo sentrum]] fram til 2006, i en bygning reist i [[1834]] av [[Michael Smith Arentz (1794–1853)|Michael Smith Arentz]], utvidet 186465 av [[Heinrich Ernst Schirmer]] og [[Wilhelm von Hanno]], og som i [[1899]] ble endret og utvidet og ny fasade av [[Christian Fürst]]. Fra 2006 har departementet vært samlokalisert inne på Akershus festning sammen med Forsvarsstaben, og bygningen i Myntgata 1 ble benyttet til andre formål innen forsvaret. Etter hendelsene 22. juli 2011 ble Myntgata 1 igjen tatt i bruk for departementsformål, som en midlertidig ordning, etter at [[Statsministerens kontor]] fikk tilhold i de nye departementsbygningene inne på festningen.


==Historie==
==Historie==
{{thumb|Nytt Forsvarsdepartement 2005.jpg|Bygging av nytt Forsvarsdepartement ved Akershus festning i 2005 (oppført desember 2004 - september 2006).|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2005)}}
Departementet ble opprettet som ''Departementet for Krigsadministrasjonen'' i [[1814]]. Året etter ble ''Departementet for Sjømilitæretaten'' opprettet. De to ble så slått sammen til ''[[Armédepartementet]]'' i [[1818]].


Departementet ble opprettet som ''Departementet for Krigsadministrasjonen'' i [[1814]]. Året etter ble ''Departementet for Sjømilitæretaten'' opprettet. De to ble så slått sammen til ''Armédepartementet'' i [[1818]].
I [[1885]] ble Armédepartementet slått sammen med ''[[Marinedepartementet]]''. Fram til [[1930]] var det nesten utelukkende militære stillinger ved departementet. Sivilavdelingen ble så grunnlagt i 1930, og man fikk en blanding av militært og sivilt ansatte. Denne blandingen har vedvart, men andelen militære har gått ned.  
 
I [[1885]] ble Armédepartementet slått sammen med ''Marinedepartementet''. Fram til [[1930]] var det nesten utelukkende militære stillinger ved departementet. Sivilavdelingen ble så grunnlagt i 1930, og man fikk en blanding av militært og sivilt ansatte. Denne blandingen har vedvart, men andelen militære har gått ned.  


Under [[andre verdenskrig]] ble Forsvarsdepartementet og [[Utenriksdepartementet]] nedlagt. Forsvarsdepartementets oppgaver ble overført til [[Innenriksdepartementet]]. [[Londonregjeringen]] opererte med et eksildepartement for militære saker. Deler av den militære virksomheten ble da overført til [[Forsvarets Overkommando]].  
I det okkuperte Norge under [[andre verdenskrig]] ble Forsvarsdepartementet og [[Utenriksdepartementet]] nedlagt. Forsvarsdepartementets oppgaver ble overført til [[Innenriksdepartementet]] (et departement som ikke eksisterte før 1940, det ble opprettet under den tyske okkupasjon ved forordning av 25. september 1940 og bortfalt ved frigjøringen). [[Londonregjeringen]] opererte med et eksildepartement for militære saker. Deler av den militære virksomheten ble da overført til [[Forsvarets Overkommando]].  


Etter krigens slutt ble det utviklet en ny struktur. Departementet fikk hovedansvaret for Norges samarbeid med [[NATO]]. I [[2002]] ble Forsvarets Overkommando nedlagt og erstattet med [[Forsvarsstaben]], som er en mindre stab tilknyttet departementet.  
Etter krigens slutt ble det utviklet en ny struktur. Departementet fikk hovedansvaret for Norges samarbeid med [[NATO]]. I [[2002]] ble Forsvarets Overkommando nedlagt og erstattet med [[Forsvarsstaben]], som er en mindre stab tilknyttet departementet.  
Skribenter
87 027

redigeringer