Fred. Olsen d. e.: Forskjell mellom sideversjoner

kategorisert
Ingen redigeringsforklaring
(kategorisert)
Linje 1: Linje 1:
'''Fred. Olsen d. e.''' (1857–1933) var annen generasjon skipper og [[skipsreder]] fra [[Hvitsten]]. Hans onkel av samme navn slo seg opp som skipper på seilskuter og eier av 21 andre [[seilskuter]]. Alle skutene var gamle, og Olsen hadde stor fortjeneste fordi han, i likhet med sine to brødre og andre norske redere, seilte billigere enn andre. Broren Petters yngste sønn, også en Fred. Olsen, arvet de tre brødrenes skuter. De første årene driftet han seilskuter, men fra 1892 kjøpte han ikke lenger seilskuter og gikk helt over til å kjøpe [[dampskip]]. I noen år drev han med både gamle seilskuter og nye dampskip. De første årene på 1900-tallet kjøpte han stadig nye dampskip, slik at han i 1910 disponerte 33 dampskip, som gikk på rutefart fra Kristiania til nordeuropeiske havner. [[Akers mekaniske verksted]] var på denne tid et verft hvor bygninger, beddinger og materiell var relativt nytt og var et utmerket reparasjonsverksted for Fred. Olsens skip. Han kjøpte samtidig opp aksjemajoriteten i verkstedet.  
'''[[Fred. Olsen d. e.]]''' (1857–1933) var annen generasjon skipper og [[skipsreder]] fra [[Hvitsten]]. Hans onkel av samme navn slo seg opp som skipper på seilskuter og eier av 21 andre [[seilskuter]]. Alle skutene var gamle, og Olsen hadde stor fortjeneste fordi han, i likhet med sine to brødre og andre norske redere, seilte billigere enn andre. Broren Petters yngste sønn, også en Fred. Olsen, arvet de tre brødrenes skuter. De første årene driftet han seilskuter, men fra 1892 kjøpte han ikke lenger seilskuter og gikk helt over til å kjøpe [[dampskip]]. I noen år drev han med både gamle seilskuter og nye dampskip. De første årene på 1900-tallet kjøpte han stadig nye dampskip, slik at han i 1910 disponerte 33 dampskip, som gikk på rutefart fra Kristiania til nordeuropeiske havner. [[Akers mekaniske verksted]] var på denne tid et verft hvor bygninger, beddinger og materiell var relativt nytt og var et utmerket reparasjonsverksted for Fred. Olsens skip. Han kjøpte samtidig opp aksjemajoriteten i verkstedet.  


I 1909 underskrev verkstedet kontrakt med Fred. Olsen & Co om bygging av lastebåten «Borgny» på 1800 tonn. Med dette innledet verkstedet en forbindelse som førte til at Fred. Olsen ble både verkstedets største kunde og største aksjonær.
I 1909 underskrev verkstedet kontrakt med Fred. Olsen & Co om bygging av lastebåten «Borgny» på 1800 tonn. Med dette innledet verkstedet en forbindelse som førte til at Fred. Olsen ble både verkstedets største kunde og største aksjonær.
Linje 20: Linje 20:


* {{hbr1-1|pf01053254000134|Fred. Olsen d.e.}}.
* {{hbr1-1|pf01053254000134|Fred. Olsen d.e.}}.
{{DEFAULTSORT:OLSEN; FRED}}
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Hvitsten]]
[[Kategori:Vestby kommune]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Redere]]
[[Kategori:Fødsler i 1857]]
[[Kategori:Dødsfall i 1933]]
Veiledere, Administratorer
164 188

redigeringer