Frogner hovedgård: Forskjell mellom sideversjoner

m
Teksterstatting – «etterhvert» til «etter hvert »
Ingen redigeringsforklaring
m (Teksterstatting – «etterhvert» til «etter hvert »)
Linje 22: Linje 22:
==Kommunen overtar, Frogner blir [[Frognerparken|Frognerpark]] og Bymuseum==
==Kommunen overtar, Frogner blir [[Frognerparken|Frognerpark]] og Bymuseum==


[[Oslo kommune|Kristiania kommune]] kjøpte gården med det som var igjen av jordveien i 1896. Formålet var å bruke arealene på Frøen vest for elven til en ny kirkegård for de vestlige bydelene, og utnytte Frogners arealer mellom elven Kirkeveien til leiegårdsbebyggelse. Konsul Gade kunne ifølge kontrakten bli boende til sin død, som inntraff i 1909. Denne utsettelsen gjorde at kommunen i mellomtiden fant ut at kulturlandskapet på Frogner heller burde brukes til en park for byens levende befolkning, og derfor ble store arealer lenger vest innkjøpt for å anlegge [[Vestre gravlund]]. [[Kristiania-krakket]] i 1899 satte i mellomtiden en stopper for videre boligbygging, og kommunen innså etter hvert at gårdsanlegget var et verdifullt kulturminne som burde bevares. I 1909 fikk ''Foreningen det gamle Christiania'', fra 1912 Kristiania Bymuseum, flytte inn  i deler av hovedbygningen. Bygningen ble freda i 1927, og etterhvert fikk Bymuseet overta alle deler av den. [[Oslo Nye Teater]] leide en tid lokaler der. En ny sørfløy ble oppført i betong i 1950 for å huse Oslo kommunes jubileumsutstilling til 900-årsjubileet for byen grunnleggelse. Serveringsstedet [[Herregårdskroen]] ble etablert i 1961 i vestre sidebygning. Siden 2009 har den også hatt servering i museets publikumsmottak i sørfløyen.
[[Oslo kommune|Kristiania kommune]] kjøpte gården med det som var igjen av jordveien i 1896. Formålet var å bruke arealene på Frøen vest for elven til en ny kirkegård for de vestlige bydelene, og utnytte Frogners arealer mellom elven Kirkeveien til leiegårdsbebyggelse. Konsul Gade kunne ifølge kontrakten bli boende til sin død, som inntraff i 1909. Denne utsettelsen gjorde at kommunen i mellomtiden fant ut at kulturlandskapet på Frogner heller burde brukes til en park for byens levende befolkning, og derfor ble store arealer lenger vest innkjøpt for å anlegge [[Vestre gravlund]]. [[Kristiania-krakket]] i 1899 satte i mellomtiden en stopper for videre boligbygging, og kommunen innså etter hvert at gårdsanlegget var et verdifullt kulturminne som burde bevares. I 1909 fikk ''Foreningen det gamle Christiania'', fra 1912 Kristiania Bymuseum, flytte inn  i deler av hovedbygningen. Bygningen ble freda i 1927, og etter hvert
fikk Bymuseet overta alle deler av den. [[Oslo Nye Teater]] leide en tid lokaler der. En ny sørfløy ble oppført i betong i 1950 for å huse Oslo kommunes jubileumsutstilling til 900-årsjubileet for byen grunnleggelse. Serveringsstedet [[Herregårdskroen]] ble etablert i 1961 i vestre sidebygning. Siden 2009 har den også hatt servering i museets publikumsmottak i sørfløyen.


==Husmannsplasser og løkker==
==Husmannsplasser og løkker==
Veiledere, Administratorer
164 188

redigeringer