Gamle Konglungvei: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(Ny side: Gamle Konglungvei, i Asker, ligger nord for Konglungveien og er tilknyttet denne i begge ender. Oppkalt etter øya Konglungen. Tidligere fortsatte veien på sørsiden av Spiredammen og p...)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
Gamle Konglungvei, i Asker, ligger nord for Konglungveien og er tilknyttet denne i begge ender. Oppkalt etter øya Konglungen. Tidligere fortsatte veien på sørsiden av Spiredammen og passerte tunet på Løkenes gård i retning Vettre. I motsatt retning endte veien ved dampskipsbrygga på Sundbakken i Konglungsundet. Langs veiens nåværende utstrekning ligger for det meste eneboliger nokså spredt i et landskap preget av jorder og skog. Tomtene i området er utparsellert fra Løkenes fra ca. 1900 og utover. Fiskere, fraktemenn, loser og reketrålere har tidligere utgjort mesteparten av befolkningen i området og på selve Konglungøya. Det er bygd seilskuter i Konglungsundet, her har vært slipp og kjølhalingsplass. Kjernen i huset i krysset Gamle Konglungvei/ Konglungveien er det gamle seilmakerverkstedet som lå i Konglungsundet. Like ved, på Høydal, fantes fra ca. 1910 en beskjeden landhandel, nr. 30. Ved Merranes ligger en bygning som opprinnelig var strandsitterhus. Sjokolade-familien Bergene har i mange år hatt sommersted ved sjøen her. 1. Fra Sundbakken drev J. A. Cock skipsrederi. Han var rundt 1850 Askers rikeste mann, ble det hevdet. Her var gårdsdrift. I dag større bygg med seksjonsleiligheter, stabbur. 10. I bygningen mot veien var det tidligere butikk. Ole Lund, som drev stort i Vollen fra rundt 1900, hadde fra 1928 filial på stedet. Han overtok etter Kåre Johansen. Etter Ole Lunds tid overtok andre driften.
'''[[Gamle Konglungvei]]''' i [[Asker kommune|Asker]] ligger nord for [[Konglungveien]] og er tilknyttet denne i begge ender. Oppkalt etter øya [[Konglungen (Asker)|Konglungen]]. Tidligere fortsatte veien på sørsiden av [[Spiredammen]] og passerte tunet på [[Løkenes (Asker gnr 56)|Løkenes]] gård i retning [[Vettre (gård i Asker)|Vettre]]. I motsatt retning endte veien ved dampskipsbrygga på [[Sundbakken (gård i Asker)|Sundbakken]] i [[Konglungsundet]].  
 
Langs veiens nåværende utstrekning ligger for det meste eneboliger nokså spredt i et landskap preget av jorder og skog. Tomtene i området er utparsellert fra Løkenes fra ca. 1900 og utover. Fiskere, fraktemenn, loser og reketrålere har tidligere utgjort mesteparten av befolkningen i området og på selve Konglungøya. Det er bygd seilskuter i Konglungsundet, her har vært slipp og kjølhalingsplass.  
 
Kjernen i huset i krysset Gamle Konglungvei/ Konglungveien er det gamle seilmakerverkstedet som lå i Konglungsundet. Like ved, på [[Høydal (Asker)|Høydal]], fantes fra ca. 1910 en beskjeden landhandel, nr. 30. Ved [[Merranes (Asker)|Merranes]] ligger en bygning som opprinnelig var strandsitterhus. Sjokolade-familien Bergene har i mange år hatt sommersted ved sjøen her.  
 
* 1. Fra Sundbakken eller [[Blauenholm (Asker gnr 56/3)|Blauenholm]] drev [[Jacob Grubbe Cock]] skipsrederi. Han var rundt 1850 Askers rikeste mann, ble det hevdet. Her var gårdsdrift. I dag større bygg med seksjonsleiligheter, stabbur.  
* 10. I bygningen mot veien var det tidligere butikk. Ole Lund, som drev stort i [[Vollen (Asker)|Vollen]] fra rundt 1900, hadde fra 1928 filial på stedet. Han overtok etter Kåre Johansen. Etter Ole Lunds tid overtok andre driften.


{{AB-leksikon}}
{{AB-leksikon}}