Gamlehaugen: Forskjell mellom sideversjoner

1 059 byte lagt til ,  31. des. 2017
Linje 30: Linje 30:


== Kongebolig ==
== Kongebolig ==
Etter Michelsens død i 1925 ble det tatt initiativ fra hans nærmeste krets, ledet av tidligere statsråd [[Kristofer Lehmkuhl]] til en landsomfattende innsamling til et driftsfond med formål å bevare Gamlehaugen som nasjonaleiendom, kongebolig og museum. Det ble gitt store enkeltbeløp, blant annet ga hans datter avkall på arvet til alt inventaret. Eiendommen ble da overtatt av staten, og har siden blitt benyttet av kongehuset under besøk i Bergen.  Det ble foretatt et større ominnredningsarbeid som ble fullført 1991. Annen og tredje etasje, med 13 værelser, disponeres privat av kongefamilien. Når kongehuset ikke benytter eiendommen, er første etasje åpen for publikum som museum. Av særlig interesse her er Christian Michelsens kontor, med en sjelden samling av minner fra 1905.
Etter Michelsens død i 1925 ble det tatt initiativ fra hans nærmeste krets, ledet av tidligere statsråd [[Kristofer Lehmkuhl]] til en landsomfattende innsamling til et driftsfond med formål å bevare Gamlehaugen som nasjonaleiendom, kongebolig og museum. Det ble gitt store enkeltbeløp, blant annet ga hans datter avkall på arvet til alt inventaret. Staten godtok å  overta av eiendommen med betingelse om at det ble samlet inn nok penger til å skape et fond som kunne betjene drift og vedlikehold i fremtiden, noe innsamlingen lyktes med. Eiendommen ble da overtatt av staten, og har siden blitt benyttet av kongehuset under besøk i Bergen.  Det ble foretatt et større ominnredningsarbeid som ble fullført 1991. Annen og tredje etasje, med 13 værelser, disponeres privat av kongefamilien. Når kongehuset ikke benytter eiendommen, er første etasje åpen for publikum som museum. Av særlig interesse her er Christian Michelsens kontor, med en sjelden samling av minner fra 1905.


En bronsebyste av kong [[Haakon VII]], utført av [[Carl Edvard Paulsen]], på en sokkel av kleberstein, står i parken sør for huset. Denne ble avduket 25. november 1955, på 50-årsdagen for kongens ankomst til Norge 1905.
En bronsebyste av kong [[Haakon VII]], utført av [[Carl Edvard Paulsen]], på en sokkel av kleberstein, står i parken sør for huset. Denne ble avduket 25. november 1955, på 50-årsdagen for kongens ankomst til Norge 1905.
== Anders verdenskrig ==
Den tyske okkupasjonsmakten under [[andre verdenskrig]] fant eiendommen til å være altfor utsatt som bombemål til at de ville nyttegjøre seg den. Etter [[Statsakten på Akershus]] anså [[Nasjonal Samling|NS]]-myndighetene Gamlehaugen som mulig bolig for fylkesmannen i Bergen og Hordaland og fylkesføreren. Justisdepartementet mente imidlertid at dette ikke var juridisk forsvarlig og ønsket ble dermed avslått. I juni samme år oppfordret ministerpresident [[Vidkun Quisling]] at saken ble behandlet på nytt og henviste til bolignød, medn saken ble igjen avslått. I januar 1943 ble derimot statseiendommene [[Stiftsgården (Trondheim)|Stiftsgården]] i [[Trondheim]] og Gamlehaugen overført til Kanselliet og fylkesmannen erstattet styret for Gamlehaugen. I mars ble styret gjenopprettet, men da med NS-fylkesmannen som medlem.


== Kilder ==
== Kilder ==
Skribenter
87 027

redigeringer