Gerd Vold Hurum

Gerd Vold Hurum fotografert i London under andre verdenskrig.
Foto: Gerd Vold Hurums bildesamling.

Gerd Vold Hurum (født 17. mars 1917 i Aker, død 2. juni 2004 i Oslo) er kjent som motstandskvinne under andre verdenskrig og som sekretær og koordinator på land for Kon-Tiki-ekspedisjonen i 1947.

Familiebakgrunn

Hun var født som Gerd Sigrunn Ebro Vold på Løvås, Ekebergveien 241 på Nordstrandshøgda i det daværende Aker herred, som datter av overingeniør Olaf Vold (1883-1952) og Oddbjørg, født Ebro (1888-1966). Faren kom fra gården Voll i FurnesHedmarken og var sønn av Bernt Vold (1845-1931) og Berthe f. Lund (1853-1927). Moren var datter av stasjonsmester Syver Ebro (1859—1926) og Julie Godager (1857-1944). Foreldrene giftet seg i 1912. Gerd Vold giftet seg i 1950 med forretningsmannen Sven Hurum (1912-1993) fra Oslo.

Før og under andre verdenskrig

 
Gerd Vold Hurum vokste opp på Løvås i Ekebergveien 214 i det daværende Aker herred.
Foto: Gerd Vold Hurums bildesamling (1927)

Gerd Vold gikk på Nordstrand middelskole og Akers gymnasium, hvor hun tok examen artium i 1936. Deretter gikk hun på Treiders handelsskole, før hun ble ansatt som stenograf hos livsforsikringsselskapet Brage i Prinsens gate 22 i Oslo.

Gjennom Max Manus, som hun kjente fra Katten, et samlingssted for ungdom fra Nordstrand og Ljan, ble Gerd Vold involvert i motstandsarbeid høsten 1940. Først gjennom arbeid med illegale aviser, blant annet Vi vil oss et land, senere som liason for kurerer og etterretningsagent. I 1942 måtte hun flykte over til Sverige, etter å ha gått i dekning i desember 1941.

Etter noen måneder i Sverige ble Gerd Vold kalt over til London. Først jobbet hun for norsk UD, men ble snart overført til det norske forsvarets hovedkvarter, avdeling FO IV (som organiserte Kompani Linge og Shetlandsbasen, og støttet Milorg). Her jobbet hun krigen ut som en betrodd medarbeider.

Sekretær for Kon-Tiki-ekspedisjonen

 
Gerd Vold var elev ved Nordstrand middelskole i Solveien på Nordstrand før hun begynte på Akers gymnasium.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Etter krigen fikk hun jobb ved ambassaden i Washington DC som chiffersjef. I 1946 møtte hun Thor Heyerdahl, som ba henne om å bli Kon-Tiki-ekspedisjonens sekretær og kontaktperson på land.

Tungtvannssabotør og sambandsmann på Kon-Tiki, Knut Haugland, beskriver ansettelsen av Gerd Vold slik i Svein Sæters biografi om ham, «Operatøren», fra 2008:

Thor trengte noen til å holde i trådene. Det så lenge ut til å bli Bjørn Rørholt, men samarbeidet tok av ulike årsaker slutt. Thor valgte da Gerd Vold, min gode venninne fra Forsvarets Overkommando i krigens London. Nå arbeidet hun ved Norges ambassade i USA, og kom til å gjøre en uvurderlig innsats for ekspedisjonen.

Det var Gerd Vold som døpte Kon-Tiki i Callao i Peru 27. april 1947 med en kokosnøtt, dagen før ekspedisjonen startet, og hun ble dermed flåtens gudmor. Dagen etter, på ekspedisjonens første dag, var hun med flåten de første fire timene, før hun ble hentet tilbake til Callao i båt.

Under ekspedisjonen holdt hun tett kontakt med Kon-Tiki gjennom radioamatører som radiooperatørene Knut Haugland og Torstein Raaby hadde kontakt med fra flåten, og hun sendte hyppige og detaljerte rapporter til samarbeidspartnere og familiemedlemmer. Rapportene er i sin helhet gjengitt som vedlegg i hennes selvbiografi, «En kvinne ved navn Truls», utgitt i 2006.

Lange utenlandsopphold

 
Ved krigsutbruddet var Gerd Vold ansatt hos livsforsikringsselskapet Brage i Prinsens gate 22 i Oslo (Bragegården).
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Etter at hun giftet seg med Sven Hurum i 1950, dro Gerd Vold Hurum sammen med mannen til Manilla på Filippinene, der han var forretningsmann innen shipping og skipshandel, og honorær konsul. Sønnen Sven Olaf Hurum (1951-2003) ble født der.

Etter en kortere periode i Norge i 1952 dro familien til Montreal i Canada, der Sven Hurum etablerte et firma som blant annet opptrådte som agent for norske selskaper i landet innen shipping og skipsfart, herunder for rederiet Wilh. Wilhelmsen. I Canada ble familien i mange år. Datteren Annette Hurum ble født der i 1956. I Montreal startet Gerd Hurum sin egen virksomhet med base i familieboligen, der hun importerte skandinaviske gaveartikler, etterhvert mest sølvsmykker, som hun solgte over hele Canada.

I 1961 ble Gerd Hurum, med base i Canada, involvert som sekretær for en ekspedisjon til Påskeøya kalt ”Medical Expedition to Easter Island”, ledet av McGill University. Hun besøkte imidlertid ikke Påskeøya selv i forbindelse med ekspedisjonen, men fikk anledning til dette ved en senere anledning, i 1967.

Under olympiaden i Montreal i 1976 ble Sven Hurum utnevnt som attache for norske troppen, noe som medførte mye kontakt med norske OL-deltakere også for Gerd. Også noen år tidligere, i 1967, hadde hjemmet vært et samlingspunkt for nordmenn i forbindelse med verdensutstillingen i Montreal,”Expo 67”.

I 1977 pensjonerte Sven Hurum seg, og familien flyttet hjem til Norge fra Canada. Samme år ble Sven Hurum utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

Ettermæle

 
Faksimile av forsiden til Gerd Vold Hurums selvbiografi (Wings forlag 2006).
 
Jens Chr. Hauges forord til boka "En kvinne ved navn Truls : fra motstandskamp til Kon-Tiki av Gerd Vold Hurum. Utgitt på Wings, 2006.
 
Gerd Vold Hurums nekrolog av Rolf Dahlø. Aftenposten, 14.06.2004, s.16.

Gerd Vold Hurum fullførte manuskriptet til selvbiografien En kvinne ved navn «Truls» like før hun døde i 2004. «Truls» var ett av dekknavnene hennes. Boken ble utgitt posthumt i 2006 på Wings forlag, redigert av Cato Guhnfeldt. I forordet til boken skrev Milorg-sjef Jens Christian Hauge blant annet:

Ved forsynets lune var Gerd alltid en frihetskjemper. Det gjaldt allerede da hun gikk på Nordstrand middelskole som ung jente; det gjaldt da hun under krigen utførte vanskelige og farlige kureroppdrag for de hemmelige organisasjoner, det gjaldt da hun fant veien over til London - krigens sentrum. ... Gerd visste ikke hva det var å kapitulere. Hun hadde et pågangsmot og en offervilje, både i krig og fred, som var enestående. Jeg tar av meg hatten.

I en nekrolog i Aftenposten 14. juni 2004 skrev Rolf Dahlø blant annet:

De som ble kjent med Gerd Hurum, fikk oppleve hva motstandsvilje var. Hun evnet å gjøre motstand mot okkupanter, og hun bevarte pågangsmotet og livslysten da sykdom kom.

Sammen med Wenche Stenersen (fra Theta-gruppen i Bergen) og Anne-Sofie Strømnæs (fra XU) ble Gerd Vold Hurum portrettert høsten 2000 i tv-dokumentaren Motstandskvinner på NRK, om kvinner i motstandskampen.

Gerd Vold Hurum er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.

Kilder og litteratur

 
Gerd Vold Hurum er gravlagt ved Vestre gravlund i Oslo i familiegrav.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
  • Hurum, Gerd Vold: En kvinne ved navn "Truls" : fra motstandskamp til Kon-Tiki. Redigert av Cato Guhnfeldt. Wings, 2006. Digital versjonNettbiblioteket
  • Motstandskvinner. En film om de tre motstandskvinnene Anne-Sofie Strømnæs, Wenche Stenersen Holm og Gerd Vold Hurum. Forsvarets historiske filmarkiv/NRK, 2000. Besøkt 24.06.2020.
  • Opplysninger fra Annette Hurum (datter av Gerd Vold Hurum) i e-post til Stig Rune Pedersen 17.09.2012. Tillatelse til bruk av eldre bilder også gitt av Annette Hurum.
  • Ottosen, Kristian: Theta Theta : et blad fra motstandskampens historie, 1940-1945. Bergen : Universitetsforlaget, 1983. Digital versjonNettbiblioteket