Gjøvik NSUF: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
mIngen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(7 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Gjøvik NSUF''' ble stifta 2. september 1935. Lagets grunnleggere var [[Bjørn Østring]], [[Per Hasselknippe]], Odd Nilsen og Per Solnørdal. Stiftelsesmøtet ble holdt hjemme hos Solnørdal. Faren Olav var disponent og en av de fire NS-representantene i Gjøvik bystyre. Bjørn Østring skulle seinere bli leder for NSUF på nasjonalt nivå.
'''Gjøvik NSUF''' var en lokalavdeling av [[Nasjonal Samlings Ungdomsfylking]], og ble stifta 2. september 1935. Lagets grunnleggere var [[Bjørn Østring]], [[Per Hasselknippe]], [[Odd Nilsen]] og [[Per Solnørdal]]. Stiftelsesmøtet ble holdt hjemme hos Solnørdal. Faren [[Olav Solnørdal|Olav]] var disponent og en av de fire [[Nasjonal Samling|NS]]-representantene i Gjøvik bystyre.


Lagets historiske høydepunkt kom i 1936, da de deltok i [[Torvslaget på Gjøvik]]. Like etterpå var [[Vidkun Quisling]] på besøk i mjøsbyen, og Østring og venner fra NSUF viste "Føreren" et småbruk i dalen bak garden [[Tranberg]] som de hadde vært med på å dyrke opp som medlemmer av arbeidstjenesten.  
I NSUF-lagets styre ble Østring formann og Hasselknippe kasserer. Lagets høydepunkt før krigen kom i 1936, da de deltok i [[torvslaget på Gjøvik]]. Like etterpå var [[Vidkun Quisling]] på besøk i mjøsbyen, og Østring og venner fra NSUF viste «Føreren» et småbruk i dalen bak garden [[Tranberg (Gjøvik)|Tranberg]] som de hadde vært med på å dyrke opp som medlemmer av arbeidstjenesten.  


Mens både Hasselknippe og Østring meldte seg til innsats på tysk side under krigen, drog Solnørdal og Nilsen til England, og kom hjem som medlemmer av Kompani Linge.
Bjørn Østring skulle seinere bli leder for [[NSUF]] på nasjonalt nivå, som landsleder fra november 1940 til juli 1941, og stedfortredende stabsleder (i realiteten leder) fra januar til juli 1943. [[Sverre Tidemand Ruud]] var stabsleder i slutten av krigen, og fungerte reelt fra november 1941 til januar 1943 og februar 1944 til januar 1945. De siste fire månedene var [[Johs. Myhren]], rektor på Gjøvik, stedsfortredende stabsleder i NSUF.


Mens både Hasselknippe og Østring meldte seg til innsats på tysk side under krigen, drog Solnørdal og Nilsen til England, og kom hjem som medlemmer av [[Kompani Linge]].


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==
*Bryne, Arvid: ''Vi sloss for Norge'', Oslo 2007, s. 32 og 44.  
*Bryne, Arvid: ''Vi sloss for Norge'', Oslo 2007, s. 32 og 44.  
 
*Intervju med Per Hasselknippe (Norgesdokumentasjon 1997).
 
*Kvistad, John Mikal (2011). ''«Det unge Norges fylking klar til slag»: nasjonalsosialistisk ungdom i Norge: historien om Nasjonal samlings ungdomsfylking 1933-1945: ideologi og organisering'', s. 256-257.
 
[[Kategori:Politiske ungdomsorganisasjoner]]
[[Kategori:Foreninger i Gjøvik kommune]]
[[Kategori:Gjøvik kommune]]
[[Kategori:Nasjonal Samling]]
[[Kategori:Nasjonal Samling]]
[[Kategori:Etableringer i 1935]]
[[Kategori:Opphør i 1945]]