Glacis

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Glacis (/ˈgleɪ.sɪs/ eller /ˈglæ.si/) er et ord som ved festningsbygning og fortifikasjon beskriver det jevnt skrånende terrenget foran en festningsvoll. Hellingen blir jevnt høyere jo nærmere man kommer festningsverkene eller fortet, mens siden mot fortet ender steilt ned i en dekket vei og en festningsgrav. Slik kunne forsvarerne møte angrep med våpenild mens de var dekket bak brystvernet helt til siste øyeblikk, mens angriperne ikke hadde noen skjulesteder. Soldater som brukte den dekkede veien kunne ikke skades av annet enn våpen hvis kuler beskrev en krum bane, som bombekastere og haubitser.

Glacis ble opprinnelig brukt for å forsvare festninger og fortifikasjoner av sten siden det ikke var noe stort problem å knuse slike ved hjelp av artilleriild. Effekten av kanonkuler ble minimalisert ved at den myke, fjærende hellingen sørget for at de endret bane og landet bak de sårbare festningsmurene.

Spor i navn

I Fredrikstads bydel Cicignon ligger Glacisgaten. Det er en kort gate, anlagt på det tidligere Cicignon forts glacis. Dette fortet lå tvers over for Gamlebyen og var sammen med denne en del av Fredrikstads fortifikasjoner.

Glacisgata i Oslo går fra Kirkegata langs sørsiden av Grev Wedels plass til Revierkaia og har navn etter Akershus festnings glacis.