Grønland (øy): Forskjell mellom sideversjoner

Hopp til navigering Hopp til søk
ingen redigeringsforklaring
mIngen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
(Én mellomliggende versjon av en annen bruker er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb høyre| Eivind Astrup bauta Frognerseteren.jpg| Polarfareren [[Eivind Astrup]] (1871-95) deltok på Robert Pearys to ekspedisjoner til Grønland (1891-92 og 1893-94), der det ble gjort viktige kartlegginger av øyas nordlige utstrekning. På Astrups minnebauta ved [[Frognerseteren]] i Oslo er det et kart over Grønland.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2012)}}  
{{thumb høyre| Eivind Astrup bauta Frognerseteren detalj.jpg| Polarfareren [[Eivind Astrup]] (1871-95) deltok på Robert Pearys to ekspedisjoner til Grønland (1891-92 og 1893-94), der det ble gjort viktige kartlegginger av øyas nordlige utstrekning. På Astrups minnebauta ved [[Frognerseteren]] i Oslo er det innrisset et kart over Grønland.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2012)}}  
'''[[Grønland (øy)|Grønland]]''' er verdens største øy, og ligger nord i Atlanterhavet. Øya ble kolonisert fra Island og Norge i [[vikingtida]] og midddelalderen, og ble etterhvert en del av [[Norgesveldet]]. Den forble på danske hender i [[1814]], og er nå et selvstyrt område under Danmark. [[Urfolk|Urbefolkningen]], kalt eskimoer eller inuiter, utgjør et klart flertall på øya. Nordmenn har vært sterkt involvert i utforskning av øya, og det var i første halvdel av 1900-tallet et sterkt ønske blant mange politikere om å innlemme Grønland i Norge.
'''[[Grønland (øy)|Grønland]]''' er verdens største øy, og ligger nord i [[Atlanterhavet]]. Øya ble kolonisert fra [[Island]] og [[Norge]] i [[vikingtida]] og midddelalderen, og ble etterhvert en del av [[Norgesveldet]]. Den forble på danske hender i [[1814]], og er nå et selvstyrt område under [[Danmark]]. [[Urfolk|Urbefolkningen]], kalt eskimoer eller inuiter, utgjør et klart flertall på øya. Nordmenn har vært sterkt involvert i utforskning av øya, og det var i første halvdel av 1900-tallet et sterkt ønske blant mange politikere om å innlemme Grønland i Norge.


[[Sagalitteratur]]en forteller at Eirik Raude kom til Grønland i [[982]]. Navnet er et tidlig eksempel på villedende markedsføring; det er ei isdekt øy, så Eirik kalte den Grønland for å lokke folk dit. Rett nok skal klimaet ha vært mer gunstig på hans tid, med bedre vilkår for landbruk. Da den norrøne befolkningen etablerte seg fant de ingen urbefolkning. Det antas at eskimoer levde nord på øya, og først senere kom sørover og traff nybyggerne.  
[[Sagalitteratur]]en forteller at [[Eirik Raude]] kom til Grønland i [[982]]. Navnet er et tidlig eksempel på villedende markedsføring; det er ei isdekt øy, så Eirik kalte den Grønland for å lokke folk dit. Rett nok skal klimaet ha vært mer gunstig på hans tid, med bedre vilkår for landbruk. Da den norrøne befolkningen etablerte seg fant de ingen urbefolkning. Det antas at eskimoer levde nord på øya, og først senere kom sørover og traff nybyggerne.  


Det var i middelalderen utstrakt handel med Grønland, primært over [[Bergen]]. Fra Grønland hentet man huder, skinn, pelsverk, hvalrosstann og vadmel, og fra Norge sendte man ut jern, korn og trevirke. Utvandringen fra Norge til Grønland fortsatte gjennom [[1000-tallet|1000-]] og [[1100-tallet]]. Befolkningen kan ha kommet opp i omkring 4000 mennesker i høymiddelalderen, og det er funnet tufter fra mer enn 290 gårder. Den norrøne befolkninga var fordelt på to hovedområder, Vesterbygd og Austerbygd. Den sistnevnte var den største bosetningen.
Det var i [[middelalderen]] utstrakt handel med Grønland, primært over [[Bergen]]. Fra Grønland hentet man huder, skinn, pelsverk, hvalrosstann og vadmel, og fra Norge sendte man ut jern, korn og trevirke. Utvandringen fra Norge til Grønland fortsatte gjennom [[1000-tallet|1000-]] og [[1100-tallet]]. Befolkningen kan ha kommet opp i omkring 4000 mennesker i høymiddelalderen, og det er funnet tufter fra mer enn 290 gårder. Den norrøne befolkninga var fordelt på to hovedområder, Vesterbygd og Austerbygd. Den sistnevnte var den største bosetningen.


På begynnelsen av 1000-tallet ble [[kristendom]]men innført. I [[1124]] ble det opprettet eget bispedømme for Grønland, og i [[1153]] ble dette lagt under [[Nidaros bispedømme|erkesetet i Nidaros]]. I [[1216]], under [[Håkon Håkonsson]], ble Grønland formelt knyttet til Norgesveldet. En kongsgård ble etablert i Austerbygd. På [[1300-tallet]] ble Grønlandshandelen begrenset til ett skip, [[Grønlandsknarren]].  
På begynnelsen av 1000-tallet ble [[kristendom]]men innført. I [[1124]] ble det opprettet eget bispedømme for Grønland, og i [[1153]] ble dette lagt under [[Nidaros bispedømme|erkesetet i Nidaros]]. I [[1216]], under [[Håkon Håkonsson]], ble Grønland formelt knyttet til Norgesveldet. En kongsgård ble etablert i Austerbygd. På [[1300-tallet]] ble Grønlandshandelen begrenset til ett skip, [[Grønlandsknarren]].  
Skribenter
87 027

redigeringer

Navigasjonsmeny