Gudmund Sandsleth: Forskjell mellom sideversjoner

m
ingen redigeringsforklaring
(Ny side: {{under arbeid}} Skriv ut Skjul markering Et høyst variert yrkesliv - 70 Gudmund Sandsleth Vis avisside Vis avisside Les også - Ullensvang herad tar kriseansvar Hardanger Folkebl...)
 
mIngen redigeringsforklaring
Linje 3: Linje 3:


Skriv ut
Skriv ut
'''[[Gudmund Sandsleth]]''' (født [[2. oktober]] [[1943]]) er tidligere sjømann, ingeniør, lærer og sakprosaforfatter. Han vokste opp i [[Laukvik]] i [[Lofoten]]. Kanskje skulle han bli fisker som sin far, men det ble han advart mot. Faren fortalte nemlig sønnen at fiskeri var det samme som lotteri. Det ville ikke Gudmund Sandsleth brukte livet sitt til. Dermed ble han istedet sjømann.
Skjul markering
Et høyst variert yrkesliv
- 70 Gudmund Sandsleth
Vis avisside
Vis avisside
Les også


- Ullensvang herad tar kriseansvar
Allerede 15 år gammel reiste Sandsleth ut og arbeidet i maskinen. Senere ble det fem år i marinen (på MTB) med tokt og vaktoppdrag Lopphavet og Finnmarkskysten.
Hardanger Folkeblad  -  21.03.2012
Installasjon av sprinkleranlegg i Ullensvang statlige asylmottak i
Doffin  -  26.08.2013
Titalls millioner i udekket pensjonspremie
Hardanger Folkeblad  -  07.10.2013
Vis flere 
ØSTLANDS-POSTEN 02.10.2013 Side 26-27  -  Seksjon: BYRUNDEN  -  Del: 1
Å si at Gudmund Sandsleth har hatt et variert og interessant yrkesliv, er ikke å ta for hardt i. Sjømann, militær, ingeniør, lærer og forfatter er bare noen stikkord 70-åringens bravader.
Egentlig skulle kanskje Gudmund Sandsleth blitt fisker slik faren var da han vokste opp i Laukvik i Lofoten, men det ble han advart mot. Faren fortalte nemlig unge Gudmund at fiskeri er det samme som lotteri, og lotteri ville unggutten ikke bruke livet sitt til. Dermed ble det sjømannslivet.


- Allerede som 15-åring reiste jeg ut og det var i maskinen jeg havnet. Det skal jeg si deg var en rask måte å bli voksen for en guttunge, men såpass godt likte jeg sjølivet at det se-nere ble fem år i marinen - MTB - og dette var jo 60-tallet under den kalde krigen. Dermed ble det atskillige tokt og vaktoppdrag Lopphavet og Finnmarkskysten. Jeg var jo mye borte, og det var ikke bare bare med to små barn og kona Karin boende alene hjemme, forteller Gudmund.
Etter tre år på ingeniørhøyskolen i Bergen fikk han arbeid Stord Verft, avbrutt av ett år på oljeplattform i Nordsjøen. I løpet av tiden Stord verft begynte Sandsleth som lærer kveldsundervisningen både yrkesskolen og kveldsskolen. Han skrev en lærebok i teknisk tegning, som gikk i store opplag.


Det var kanskje noe av grunnen til at Gudmund Sandsleth bestemte seg for at livet skulle tilbringes på landjorden og så ble det ingeniørhøyskolen i Bergen i tre år. Etter det fikk han jobb på Stord verft, avbrutt av et år på oljeplattform i Nordsjøen. Dette var jo midt i den verste cowboytiden og Gudmund var såpass heldig at han forlot boreplattformen «Alexander Kielland» rett før den kantret og 123 mennesker omkom i mars 1980. - Flaks, sier Gudmund. - Jeg kunne like godt vært en av dem.
I 1987 flyttet han og kona til Skomakersvingen i [[Helgeroa]]. Sandsleth ble ansatt som ridgiver ved [[Larvik yrkesskole]] (senere endret navn til Kilden videregående skole).
 
I løpet av tiden på Stord verft begynte Gudmund Sandsleth med kveldsundervisning både på yrkesskolen og kveldsskolenog ikke minst skrev han en lærebok i teknisk tegning, en bok som ble svært populær og gikk i store opplag.
Han arbeidet på Statped på Lillegården fra 1994 til han gikk av som pensjonist i 2007. Der fikk Sandsleth nye og interessante oppgaver, ikke minst med å kartlegge og finne botemidler mot mobbing i skolen. Han skrev rapporten ''Mobbing i videregående skole'' (sammen med Hanna Marie Foldvik som også arbeidet på Lillegården). Den førte til rabalder, fordi de trakk fram at mobbing ikke bare skjer mellom elever, men også fra lærere mot elever.  
 
- Men det ble nok for mye jobbing en periode. Ja, rett og slett altfor mye jobbing. Dermed gikk det ikke bedre enn at jeg ble rammet av et alvorlig hjerteinfarkt som 40-åring. Det var en smell så kraftig at det var så vidt jeg sto han av. En skikkelig tankevekker ble det, forteller Gudmund.
 
Da han hadde kommet seg til hektene igjen, tok Gudmund Sandsleth et skjellsettende valg: Nå gjør jeg det jeg selv har lyst til, og bare det. Dette medførte at han og Karin bestemte seg for å flytte til Østlandet - først og fremst som klimaflyktninger - og ved en tilfeldighet havnet de i Skomakersvingen i Helgeroa. Et lite sjansespill var det jo, han var uten jobb og hun fikk ansettelse ved Kysthospitalet. Men alt ordnet seg. Gudmund ble ansatt som rådgiver ved Kilden videregående - skolen som de fleste kjenner som yrkesskolen - og var storfornøyd med det.
 
- I Helgeroa ble vi tatt imot som gamle kjente og her stortrivdes vi fra første dag. Men det er litt underlig å tenke på at da vi flyttet hit for 26 år siden, var vi de yngste i nabolaget. Nå er vi nesten eldst, sier Gudmund.
 
Men selv om han trivdes godt på Kilden, tok Gudmund Sandsleth seg jobb på Statped på Lillegården i 1994 og her ble han helt til han gikk av som pensjonist i 2007. Hos Statped fikk Gudmund nye og interessante oppgaver, ikke minst med å kartlegge og finne botemidler mot mobbing i skolen.
 
- Noe av det første jeg gjorde, var å skrive rapporten «Mobbing i videregående skole» sammen med Hanna Marie Foldvik som også jobbet på Lillegården. Den ble det mye rabalder rundt, ikke minst fordi vi trakk fram at mobbingen ikke bare skjer mellom elevene, men også fra lærerne mot elever. Men rabalderet tålte vi, for det er jo akkurat slik det er.
 
Senere kom Gudmunds egen bok «Mobbing - Forstå, bekjempe, forebygge». Den brukes i lærerundervisningen den dag i dag og har blitt et slags standardverk innenfor feltet.
 
Nå er imidlertid det meste av artikkelskriving og all undervisning lagt på hylla. Nå konsentrerer Gudmund og Karin seg om å leve ut drømmen
 
de har hatt i alle år; å seile rundt i Middelhavet med egen seilbåt.
 
- Da vi gikk av som pensjonister i 2007, trådte vi til. Den 39 fot lange seilbåten «Hydra» ble fraktet til Slovenia helt innerst i Adriaterhavet og siden da har vi streifet rundt i det østlige middelhav, fra land til land og fra øy til øy, bare avbrutt av korte turer til Helgeroa for «å klippe gresset». Et fantastisk liv og for oss er dette den helt rette måten å tilbringe pensjonisttiden på, sier Gudmund som fikk en solid føling med hjerteproblemene igjen i Hellas for en tid siden. Men også da kom han raskt under behandling og livet ble red-det.


Det betyr imidlertid ikke at han har fått skrekken. Allerede i morgen reiser Gudmund og Karin nedover til Hellas igjen, denne gangen riktignok uten seilbåten.
Senere kom Sandsleths egen bok «Mobbing - Forstå, bekjempe, forebygge». Den ble anvendt i lærerundervisningenen per 2013 og har blitt et slags standardverk innenfor feltet.


Det blir det nok anledning til senere en gang.
== Kilder ==
*: ''Et høyst variert yrkesliv'', Østlands-Posten 3. oktober 2013, s. 26-27


Bildetekst:
{{DEFAULTSORT:Sandsleth, Sigmund}}
- I Helgeroa: I 26 år har lofotværingen Gudmund Sandsleth bodd i Helgeroa og det stortrives han med. I dag runder Gudmund 70 år.
[[Kategori:Personer]]
© Østlands-Posten
[[Kategori:Lofoten]]
[[Kategori:Larvik kommune]]
[[Kategori:Brunlanes]]
[[Kategori:Ingeniølrer]]
[[Kategori:Lærere]]
[[Kategori:Forfattere]]
[[Kategori:Fødsler i 1943]]
Administratorer, Skribenter
40 854

redigeringer