Halvor Vreim

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 9. mai 2023 kl. 06:34 av Kallrustad (samtale | bidrag) (→‎Liv og virke)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 8. februar 1966: Utsnitt av riksantikvar Roar Hauglids nekrolog over Halvor Vreim.

Halvor Vreim (født 12. august 1894 i Bø i Telemark, død 6. februar 1966) var tømrer, arkitekt, antikvar og kulturhistoriker. Gjennom hele sitt yrkesaktive liv, først hos Norsk Folkemuseum, deretter hos Riksantikvaren, arbeidet han med dokumentasjon og bevaring av landets eldre bygningsmasse, særlig trehus.

Familie

Halvor Vreim var sønn av gårdbruker Gunnar Helgeson Vreim (1874–1952) og Anne Jonsdotter Li (1872–1962), og ble gift i 1930 i Oslo med Anna Bonli (1899-1988).

Liv og virke

Vreim begynte som håndverker, etter å ha tatt svenneprøve i tømrerfaget ved Oslo elementærtekniske dagskole. I 1921 ble han ansatt ved Norsk Folkemuseum, hvor han blant annet fikk ansvar for tilflytting og oppsetting av bygninger i friluftsmuseet, samt dokumentasjonsarbeid. Oppgavene tok etter hvert form av arkitektarbeid, og i 1936 ble han medlem i Norske Arkitekters Landsforbund.

I 1937 gikk Vreim over i stilling som antikvar hos Riksantikvaren. Han ble førsteantikvar i 1948, en stilling han hadde til han gikk av for aldersgrensen i 1964. Hovedvekten av arbeidet hans hos Riksantikvaren dreide seg om stell av antikvarisk verdifulle hus stående på opprinnelig tuft.

Vreim skrev en rekke med monografier over enkeltbygninger, trykket i årbøker og lignende.

I adresseboka for Oslo for 1955 er Vreim oppført på adressen Fjellklangveien 5 på Nordstrand.

Ettermæle

Halvor Vreim er gravlagt på Nordstrand kirkegård.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

I en nekrolog i Aftenposten 8. februar 1966 skrev daværende riksantikvar Roar Hauglid blant annet om Vreim:

Ingen hadde et så omfattende kjennskap til vårt lands gamle bygningskultur, og ingen har vært med på å redde så mange hus av antikvarisk verdi fra forfall og rivning som han. … I dag står minnesmerker som monumenter over Vreims virke, fra Telemarks lofter til Gudbrandsdalens tun, fra nord-norske, Hamsun’ske handelssteder til Sohlbergs Røros-gater, fra middelalderhuset til rokokkoens palé. … Bøs kunne han nok også virke når han foreholdt eiere av fredede hus alt hva galt de hadde gjort. Men bak lå kjærligheten til den fine, gamle bygningskultur, til godt håndverk, til sans for proposjoner, som han hadde tatt med seg fra sin barndoms grønne daler, og mange eiere av fredede hus er det nok som vil takke ham for hjelp og rettledning gjennom årene.

Halvor Vreim er gravlagt på Nordstrand kirkegård i Oslo. Tittelen Arkitekt er benyttet på gravminnet.

I 1963 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Se også

Kilder og referanser