Harstad Folkeskole: Forskjell mellom sideversjoner

korr.
mIngen redigeringsforklaring
(korr.)
 
(16 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>{{thumb høyre|Harstad barneskole.jpg|Skolebygningen fra 1918.}}
<onlyinclude>{{thumb høyre|Harstad barneskole.jpg|Skolebygningen fra 1918.}}
'''Harstad folkeskoles første år.''' Mens omgangsskole ennå var den vanlige skoleordningen i gamle [[Trondenes kommune|Trondenes herred]], ble det holdt fastskole i tilknytning til [[Trondenes kirke]] under klokkerens ansvar, og den første skolebygningen ble oppført på prestegården. Men det var lang vei til skolen og den ble mest brukt til konfirmasjonsundervisning. I 1847 ble det i stedet opprettet fastskoleordning på klokkergården i [[Harstadgården]]. Skolekretsen strakte seg fra [[Kasfjord (Harstad)|Kasfjord]] til [[Sørvik (Harstad)|Sørvik]]. Til denne «sentralskolen», som var tenkt som en slags «[[framhaldsskole]]», skulle alle barn over 12 år møte. Skolepliktige barn under 12 år skulle som før ha omgangsskoleundervisning.
'''[[Harstad Folkeskole]]''' var den sentrale folkeskolen i Harstad fra [[1918]] til [[1964]], da den gikk over til å hete Harstad barneskole.  


I 1864 fikk Harstad et lite skolehus. Det slo i Harstadgården, og i 1891 ba kretsen om å få byskoleloven innført for Harstad. Årene etter fikk stedet sitt første skikkelige skolebygg, som fikk navnet Sagatun. Bygningen hadde fem klasserom et lite kammer. Dette var situasjonen da Harstad ble egen kommune med egen skoleadministrasjon i 1904.
<noinclude>== Harstad folkeskoles første år ==</noinclude>
 
Mens omgangsskole ennå var den vanlige skoleordningen i gamle [[Trondenes kommune|Trondenes herred]], ble det holdt fastskole i tilknytning til [[Trondenes kirke]] under klokkerens ansvar, og den første skolebygningen ble oppført på prestegården. Men det var lang vei til skolen og den ble mest brukt til konfirmasjonsundervisning. I 1847 ble det i stedet opprettet fastskoleordning på klokkergården i [[Harstadgården]]. Skolekretsen strakte seg fra [[Kasfjord (Harstad)|Kasfjord]] til [[Sørvik (Harstad)|Sørvik]]. Til denne «sentralskolen», som var tenkt som en slags «[[framhaldsskole]]», skulle alle barn over 12 år møte. Skolepliktige barn under 12 år skulle som før ha omgangsskoleundervisning.</onlyinclude>
 
I 1864 fikk Harstad et lite skolehus. Det slo i Harstadgården, og i 1891 ba kretsen om å få byskoleloven innført for Harstad. Året etter fikk stedet sitt første skikkelige skolebygg. Det ble bygd i [[Hålogalands gate (Harstad)|Hålogalands gate]] og fikk navnet Sagatun. Bygningen hadde fem klasserom et lite kammer. I 1902 ble det påbygd med en fløy. Dette var situasjonen da Harstad ble egen kommune med egen skoleadministrasjon i 1904. Skolen hadde da to lærere, to lærerinner og 204 elever. I 1905 ble det også ført opp en middelskole i [[Hålogalands gate (Harstad)|Hålogalands gate]] 14 like ved Sagatun. Disse skolebygningene var i bruk som skolebygg helt til 1960 da [[Harstad høyere skole|ny høyere skole]] ble bygd i Heggen.


== Det førte lærerpersonalet ved Harstad byfolkeskole ==
== Det førte lærerpersonalet ved Harstad byfolkeskole ==
Linje 11: Linje 15:


== Skolebygningen fra 1918 ==
== Skolebygningen fra 1918 ==
[[Harstad Folkeskole]] – oftest kalt «Byskolen» – var den sentrale folkeskolen i Harstad fra [[1918]] til [[1964]], da den gikk over til å hete Harstad barneskole. Ungdomskolen fikk da eget bygg øst for (nedenfor) gammelskolen. Byskolen er fra 1918 og er verneverdig. I [[2007]] ble begge skoleenhetene slått sammen til en kombinertskole med elever fra 1. til 10. årstrinn under fellesnavnet [[Harstad skole]]. Barneskolen hadde da omkring 250 elever fra 1. til 7. klassetrinn. SFO (skolefritidsordningen) er lokalisert til barneskolen.
[[Harstad Folkeskole]] – oftest kalt «Byskolen» – var den sentrale folkeskolen i Harstad fra [[1918]] til [[1964]], da den gikk over til å hete Harstad barneskole. Ungdomsskolen fikk da eget bygg i Hålogalands gate 14 etter at de gamle skolebygningene der ble revet. Byskolen er fra 1918 og er verneverdig. I 1927 hadde barneskolen 12 lærere, fem lærerinner og ca. 600 elever.<br />
I [[2005]]/[[2006]] ble begge skoleenhetene slått sammen til en kombinertskole med elever fra 1. til 10. årstrinn under fellesnavnet [[Harstad skole]]. Barneskolen hadde da omkring 250 elever fra 1. til 7. klassetrinn. SFO (skolefritidsordningen) er lokalisert til barneskolen.
Byskolen grenser til St. Olavsgate og Skolegata. Trapperommene ble i [[1957]] utsmykket av skolens tidligere elev [[Karl Erik Harr]].
Byskolen grenser til St. Olavsgate og Skolegata. Trapperommene ble i [[1957]] utsmykket av skolens tidligere elev [[Karl Erik Harr]].


Linje 19: Linje 25:


==Litteratur==
==Litteratur==
*Lysaker, Trygve: ''Trondenes Bygdebok - Trondenes sogns historie''. Harstad 1958.
*[[Lysaker, Trygve]]: ''Trondenes Bygdebok - Trondenes sogns historie''. Harstad 1958.
*[http://www.ub.uit.no/baser/arkinord/categories.php?cat_id=125&l=norwegian «Harstad folkeskole»] i Arkitekturguide for Nord-Norge og Svalbard
*[http://www.ub.uit.no/baser/arkinord/categories.php?cat_id=125&l=norwegian «Harstad folkeskole»] i Arkitekturguide for Nord-Norge og Svalbard
*[[Frisvold, Erland]]. ''Harstad nærings- og foreningsliv.'' utgitt 1927.


{{DEFAULTSORT:Harstad Folkeskole}}
{{DEFAULTSORT:Harstad Folkeskole}}
[[Kategori:Skolebygninger]]
 
[[Kategori:Utdanning]]
[[Kategori:Grunnskole]]
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Parken (Harstad)]]
{{bm}}
{{Q1}}
{{Q1}}
Veiledere, Administratorer
164 188

redigeringer