Hjelp:Lenker

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 23. nov. 2020 kl. 15:43 av Marianne Wiig (samtale | bidrag) (eksempel)
Hopp til navigering Hopp til søk
Du finner lenkeknappen i raden over redigeringsvinduet.
Denne dialogboksen åpnes når du trykker på lenkeknappen.

Lenkene i en Lokalhistoriewiki er enten blå eller røde. De blå lenkene viser til artikler som allerede fins i wikien, de røde mangler, og er stående oppfordringer til brukerne om å opprette artikler.

Hvordan lenker man?

  • Marker ordet du vil lenke.
  • Klikk på lenkeknappen over redigeringsvinduet (se bilde øverst).
  • Trykk «Sett inn» (eller «Ferdig») i vinduet.

Du kan også sette inn en lenke mens du skriver:

  • Klikk på lenkeknappen over redigeringsvinduet (se bilde øverst).
  • Skriv inn ordet du vil lenke i vinduet som åpner seg.
  • Klikk på den relevante lenken i listen som kommer opp. Om det ikke fins noen artikkel om ordet du søker på i wikien fra før, vil lenken være rød.
  • Trykk «Sett inn».
  • Etterpå kan du redigere det lenkede ordet så det glir bedre inn i den løpende teksten. Du kan for eksempel endre fra «Storgata (Oslo)» til Storgata. Klikk i så fall på «Endre etikett».

For å legge inn ekstern lenke:

  • Følg samme prosedyre som over, men klikk på «ekstern lenke» i vinduet.
  • Rediger lenketeksten direkte, eller klikk på lenka og velg «Endre etikett».

Noen regler for lenking

  • Bruk lenker aktivt for å gi leseren mulighet til å finne ut mer.
  • Ikke overlenk - hvis ikke artikkelen er veldig lang, eller det er ei liste/tabell, holder det med ei lenke til hvert oppslagsord.
  • Ikke legg eksterne lenker i teksten, legg dem under litteratur og kilder eller i et avsnitt for eksterne lenker.
  • Eksterne lenker må være relevante for artikkelens innhold.

Lenking i kilderedigering

  1. Marker ordet du vil lenke
  2. Klikk på knappen Vector toolbar insert link button.png over skrivevinduet.
  3. Under «Artikkeltittel eller ekstern adresse" legger du inn adressen til wikiartikkelen eller nettsiden du vil lenke til (les mer om forskjellene mellom interne og eksterne lenker nedenfor).
  4. Under «Vist lenketekst» skriver du det du vil skal komme fram i den løpende teksten. Kanskje vil du for eksempel skrive hjelpeside om lenker i stedet for Hjelp:Lenker.

Interne lenker

Du bør lenke både til det vi har artikler om og til det du syns vi bør ha artikler om. Hovedregelen er at person- og stedsnavn lenkes første gang de nevnes i en artikkel. I denne wikien er ingen historier for små til å bli skrevet om, så du kan gjerne være raus med lenkene til lokale og regionale temaer. Derimot kan du spare litt på lenkene til mer generelle temaer, som det er mer naturlig at nettleksika som Wikipedia og Store norske leksikon har artikler om. Er du i tvil, se wikiens relevanskriterier.

Ha også i bakhodet at det både i denne wikien og i nettleksika generelt er en tendens til at kvinnene - koner, døtre, bestemødre, tanter - sjeldnere blir lenket til enn mennene. Ta gjerne en titt på hjelpeartikkelen om hvordan du kan finne kvinner i kildene.

Slik lager du interne lenker:

  • Følg framgangsmåten for lenker generelt fram til punkt 3. Kopier artikkelens tittel og lim den inn under «Artikkeltittel eller ekstern adresse». Om det står et ord foran kolonet, tar du med det også. For eksempel: Hjelp:Lenker.
  • Under «Vist lenketekst» skriver du det du vil skal komme fram i den løpende teksten, for eksempel «hjelpeartikkel om lenker».

Eksterne lenker

Som hovedregel lenker vi ikke til eksterne nettsteder i løpende artikkeltekst. I stedet legger vi lenkene i en egen punktliste nederst i artikkelen med overskriften «Eksterne lenker».

Slik lager du eksterne lenker:

  • Følg framgangsmåten for lenker generelt fram til punkt 3. Kopier lenken (url'en) i boksen øverst i nettleseren (den som begynner med http eller https), og lim den inn under «Artikkeltittel eller ekstern adresse». For eksempel: https://www.arkivverket.no/.
  • Skriv hva lenken peker til under «Vist lenketekst», for eksempel Arkivverkets nettsider. Om du ønsker å utdype forklaringen, kan du gjøre det etter den lenkede teksten.

Eksterne lenker kan for eksempel brukes for bilder og tekst som er beskyttet av opphavsrett og som vi derfor ikke kan legge inn på Lokalhistoriewiki. Unngå lenker til reklame, og om mulig til sider det er spesielle vilkår (betalingstjeneste, medlemstjeneste) eller programvare (Java, Flash, spesifikk nettleser) knyttet til. Se ellers artikkelen om personvern.

Lenking til kategorier og maler

Av og til trenger vi å lenke til en kategori uten at vi vil legge artikkelen som sådann i denne kategorien. Kanskje har du for eksempel et kategorispørsmål til en annen bruker: «Jeg ser du har brukt Kategori:Bærum kommune, men denne gården ligger i Asker.» For å unngå at den andres brukerside havner i kategorien Bærum kommune, legger du inn et kolon, slik: [[:Kategori:Bærum kommune]].

Om du vil lenke til en mal bare for å «vise den fram», føyer du til «tl|» foran malnavnet {{under arbeid}}. Uten denne tilføyelsen, ville det lagt seg en under arbeid-boks øverst i denne hjelpeartikkelen.