Horten

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 28. mai 2014 kl. 13:33 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: '''Horten''' er en by i Vestfold og administrasjonssenter i Horten kommune. Byen vokste opp omkring gården Horten (gård) i Borre prestegjeld, der det var gjestgive...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Horten er en by i Vestfold og administrasjonssenter i Horten kommune. Byen vokste opp omkring gården Horten i Borre prestegjeld, der det var gjestgiveri og skysstasjon med mulighet for transport over Oslofjorden til Moss. I dag er kommunikasjon over fjorden med Bastøferga noe som setter sitt preg på Horten. Per 2012 var det omkring 18 700 innbyggere i tettstedet, hvilket er omkring tre fjerdedeler av kommunens befolkning.

Stedet ble i 1818 utpekt som ny hovedbase for marinen. Karljohansvern var Sjøforsvarets hovedverft fram til 1987. I dag ligger Marinemuseet og Preus Fotomuseum samt en del næringsvirksomhet på basens område. Rundt Karljohansvern vokste det fram et tettsted, som i 1858 ble ladested og i 1907 kjøpstad. Ved folketellinga 1865 ble det registrert 6196 personer i Horten, inkludert marinebasen, mens det i 1801 bare hadde vært noen få gårder i området.

Kilder

  • Horten i Store norske leksikon