Husmannsvesenet i Bærum: Forskjell mellom sideversjoner

Linje 15: Linje 15:


=== Avvikling ===
=== Avvikling ===
Da husmannsvesenet var på sitt høyeste i midten av 1850-årene, ble forholdene også mer formalisert gjennom [[Husmannslovgivning#Lover_og_forordninger_om_husmannsvesenet_mellom_1814_og_1851|Husmannsloven av 1851]]. Selv om denne formaliserte mye av det som hadde vært gjeldende praksis, ga den regler for hva en husmannskontrakt skulle innholde, at den skulle tinglyses og la visse begrensninger på hvem som kunne pålegges arbeidsplikt i husmannens familie. Videre slo den fast rett til en fridag i uka, regnskapsregler og hva som kunne anees som kontraktsbrudd.
Samtidige ble det utover mot slutten av 1800-tallet lettere å få annet arbeid i Bærum, særlig som følge av indutrialiseringen og de bedrede kommmunikasjonsforholdene. Dette førte til at mange husmenn fikk anledning til å kjøpe plassene sine. Til sammmen førte dette til at de tradisjonelle husmannsvesenet opphørte i Bæærum i 1928, memns et andre steder i landet eksiserte videre utover for 1900-tallet.
Det er i Bærum mange bevarte husmannsstuer, som for eksempel Hansebakken i [[Vestmarka (Bærum)|Vestmarka]] og Strømstad på [[Fossum (Bærum)|Fossum]]. Men amnge andre plasser er enten revet, innebygget i nye, omsluttende bygg eller fullstendig ombygget.


=== Litteratur ===
=== Litteratur ===
Skribenter
87 027

redigeringer