Huth fort: Forskjell mellom sideversjoner

m
litt layout, lenking
(Basert på kilde nevnt i artikkelen)
 
m (litt layout, lenking)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Huth fort]]''' er anlagt på den søndre av Kjerringholmene, eller Ballastholmen (idag Huthholmen), fra [[1788]] til 1796. Fortet består av et [[blokkhus]] for kanoner og en lav batterimur. Selv om arbeidene med fortet begynte i 1788 sto ikke blokkhuset ferdig før i 1796. I forbindelse med napoleonskrigene ble fortet i 1807 utvidet med et kanonbatteri øst for blokkhuset for ti 24-punds kanoner. I tillegg ble det oppført et batteri på [[Kråkerøy]]-siden som fikk navnet [[Fastings skanse]]. Det besto av en 18 meter lang mur oppfylt med jordmasser som var oppført så lavt over [[Glomma|elva]] at den kunne [[bestryke]] (skyte langsetter) vannflaten. Skansen var bestykket med tre 24-punds kanoner.  
<onlyinclude>'''[[Huth fort]]''' er anlagt på den søndre av Kjerringholmene, eller Ballastholmen (idag Huthholmen), fra [[1788]] til 1796. Fortet består av et [[blokkhus]] for kanoner og en lav batterimur. Selv om arbeidene med fortet begynte i 1788 sto ikke blokkhuset ferdig før i 1796. </onlyinclude>I forbindelse med napoleonskrigene ble fortet i 1807 utvidet med et kanonbatteri øst for blokkhuset for ti 24-punds kanoner. I tillegg ble det oppført et batteri på [[Kråkerøy]]-siden som fikk navnet [[Fastings skanse]]. Det besto av en 18 meter lang mur oppfylt med jordmasser som var oppført så lavt over [[Glomma|elva]] at den kunne bestryke (skyte langsetter) vannflaten. [[Skanse]]n var bestykket med tre 24-punds kanoner.  


== General H.W. von Huth ==
== General H.W. von Huth ==
Linje 5: Linje 5:


== Huth fort i kamp ==
== Huth fort i kamp ==
I likhet med resten av Fredrikstad festning har Huth fort kun vært i kamp en gang. Morgenen [[4. august]] [[1814]] begynte svenske kanonbåter å beskyte fortet som hadde en besetning på 64 mann. Da hadde svenske tropper i dagene fra 27. juli inntatt [[Hvaler]] og nå sto de helt nord på Kråkerøy. Etter at fortet hadde presset det første angrepet tilbake, angrep svenskene med ytterligere to båter samt med soldater fra Kråkerøy-siden. Situasjonen må ha vært håpløs for den lille garnisonen, og etter halvannen times kamp overgav de norske troppene fortet og rømte over til [[Onsøy]].
<onlyinclude>I likhet med resten av Fredrikstad festning har Huth fort kun vært i kamp en gang. Morgenen [[4. august]] [[1814]] begynte svenske kanonbåter å beskyte fortet som hadde en besetning på 64 mann. Da hadde svenske tropper i dagene fra 27. juli inntatt [[Hvaler]] og nå sto de helt nord på Kråkerøy. Etter at fortet hadde presset det første angrepet tilbake, angrep svenskene med ytterligere to båter samt med soldater fra Kråkerøy-siden. Situasjonen må ha vært håpløs for den lille garnisonen, og etter halvannen times kamp overgav de norske troppene fortet og rømte over til [[Onsøy]].</onlyinclude>


== Fortets skjebne etter 1814 ==
== Fortets skjebne etter 1814 ==
Veiledere, Administratorer, Skribenter
34 043

redigeringer