Forskjell mellom versjoner av «Iddefjorden»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 16: Linje 16:
  
 
* [http://iddefjorden.no/ Iddefjorden Vel]
 
* [http://iddefjorden.no/ Iddefjorden Vel]
 
+
{{Artikkelkoord|59.1147|N|11.3421|Ø}}
 
[[kategori:Fjorder]]
 
[[kategori:Fjorder]]
 
[[Kategori:Halden kommune]]
 
[[Kategori:Halden kommune]]
 
[[Kategori:Oslofjorden]]
 
[[Kategori:Oslofjorden]]
 
{{bm}}
 
{{bm}}

Revisjonen fra 7. mar. 2018 kl. 10:21

Iddefjorden ved Svinesund
Foto: Reinhard Kraasch

Iddefjorden er en fjord ved Halden, som markerer grensa mellom Norge og Sverige. Den ender ved herregården Berby i sør, og går ved Halden over i Ringdalsfjorden. Det dreier seg egentlig om en sammenhengende sidefjord til Oslofjorden, men sett fra Halden dreier det seg om en fjord som går ut mot Oslofjorden og en som går innover i landet. På svensk side omtaler man Iddefjorde og Ringdalsfjorden under det felles navnet Idefjorden. Det har kommet forslag om å bruke navnet Iddefjorden for hele strekningen også på norsk side.

De to elvene Tista og Enningdalselva renner ut i Iddefjorde. Det finnes to større øyer, Sauøya og Brattøya. På førstnevnte har Norske Skog utskipningshavn, mens Brattøya er et naturreservat. Det er også flere mindre holmer og skjær i fjorden. På halvøya Skriverøya finnes det flere kulturminner fra jernalderen, store nordiske krig og senere steinhoggeraktivitet. Under store nordiske krig ble det utkjempet en sjøkrig i Iddefjorden.

I 1970-åra ble det slått alarm da fjorden var biologisk død på grunn av utslipp fra fabrikker i Halden. Saugbruksforeningen ble identifisert som den største synderen. Det ble i 1980-åra satt i gang effektive rensetiltak, og det er nå igjen fisk og annet liv i Iddefjorden. Fjorden er under overvåking for å forhindre tilbakeslag i den positive utviklingen man har sett. Målene som er satt for vannkvalitet er pr. 2009 ikke nådd, og nye tiltak settes inn i Haldenvassdraget for å ytterligere minske utslipp.

Iddefjorden Vel er en sammenslutning av velforeninger ved fjorden, som arbeider for å sette fokus på Iddefjorden som friluftsressurs for Haldenområdet.

Litteratur

Eksterne lenker

Koordinater: 59.1147° N 11.3421° Ø