Ilatrappa

Motiv fra Ilatrappa, sett nedenfra, nær Uelands gate, opp mot Fougstads gate.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Ilatrappa er et monumentalt italienskinspirert trappeanlegg i betong og granitt ved Ila i Oslo, bydel St. Hanshaugen, som forbinder Uelands gate og Fougstads gate. Det er tilgang til trappa gjennom bygningen i Fougstads gate 41.

Trappa er tegnet av Boligdirektørens arkitektkontor under ledelse av Harald Hals (1876-1959), og sto ferdig i 1926.

Nederst i trappa, ved Uelands gate, står det på hver sin side en ulv i bronse, utformet av Dyre Vaa. Statuene ble avduket 7. oktober 1930 i forbindelse med en lysfest som også markerte den offisielle innvielsen av hele det kommunalt initierte Ilakomplekset, med sine over 700 store og små leiligheter. På grunn av ulvestatuene kalles trappa også Ulvetrappa.

På husveggen over trappa (Fougstads gate 41) ses den italienske adelsslekten Barberinis våpenskjold med tre bier, og på et repos midt i trappa står bronseskulpturen Bjørn som klør seg, av Arne Vigeland (1970).

Om illuminasjonsfesten i Ilatrappa 7. oktober 1930

 
Faksimile fra Aftenposten 8. oktober 1930: utsnitt av omtale av lysfesten i Ilatrappen kvelden før.

I sin morgenutgave 8. oktober 1930 omtalte Aftenposten den illuminasjonsfesten (lysfesten) som ble arrangert kvelden før for å markere åpningen av Ilakomplekset, og der Dyre Vaas ulvestatuer ble avduket (utdrag):

I gåraftes førte alle veier til Ila. En kjempelyskaster på løkken foran Ila-komplekset sendte en mektig strålebunt mot den monumentale Ila-trapp og folket strømmet til i tusenvis fra alle kanter. Foran og på siden av trappen var plassert en mengde mindre lyskastere, alle sammen rettet mot fasaden og tårnet som lyste festlig mot aftenhimmelen. …

Alt i alt var vel samlet 20-30.000 skuelystne. I selve trappen hadde bystyret og andre innbudne fått plass. Festen formet sig ellers – som vi forutsa – som en pompøs hyldest til den kommunale boligbygging, med Svendsens festpolonese spilt av Janitsharkorpset som innledning. … Fra talerstolen som hadde fått en dominerende plass midt i trappen, talte så boligrådets formann, sekretær Randolf Arnesen til de tett sammenpakkede menneskemasser som presset på foran trappen med de aller yngste i forreste rekke. … Han sluttet med et 3 ganger 3 hurra for boligsaken, hvorefter dekket falt for Dyre Vaas to ypperlige skulpturer “Ulvene” – en på hver side av trappen – som blev hilst med stort bifall, og som, for å tale med hr. Arnesen – setter kronen på verket på boligbyggingen på Ila. ...

Viceordfører Aamot takket på byens vegne i nye agitatoriske vendinger. Og så var det slutt. Alt i alt en gemyttelig og morsom illuminsasjonsfest, som byarkitekten – som forestod arrangementet – har megen ære av.

Galleri

Kilder og referanser