Ildri Lund: Forskjell mellom sideversjoner

1 315 byte lagt til ,  1. sep. 2023
m
Teksterstatting – «Kategori:Andre verdenskrig» til «»
(Ny side: '''Ildri Lund''' (født 25. juli 1913 i EideNordmøre, død 16. september 1992) var en kort periode sommeren 1942 tilknyt…)
 
m (Teksterstatting – «Kategori:Andre verdenskrig» til «»)
 
(11 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Ildri Lund]]''' (født [[25. juli]] [[1913]] i [[Eide kommune (Møre og Romsdal)|Eide]] på [[Nordmøre]], død [[16. september]] [[1992]]) var en kort periode sommeren 1942 tilknyttet [[Sonderabteilung Lola]] («Rinnanbanden»).
'''[[Ildri Lund]]''' (født [[25. juli]] [[1913]] i [[Eide kommune (Møre og Romsdal)|Eide]] på [[Nordmøre]], død [[16. september]] [[1992]] i [[Halden]]) var en kort periode sommeren 1942 tilknyttet [[Sonderabteilung Lola]] («Rinnanbanden»).


Hun var en av de svært få tilknyttet Rinnanbanden som aldri var meldem av [[Nasjonal Samling]] eller hadde annen ideologisk begrunnelse. Som det ble referert fra forhørsretten etter krigen var det «kjærligheten som brakte henne i ulykken».  
Hun var en av de svært få tilknyttet Rinnanbanden som aldri var medlem av [[Nasjonal Samling]] eller hadde annen politisk eller ideologisk begrunnelse. Som det ble referert fra forhørsretten etter krigen var det «kjærligheten som brakte henne i ulykken».  


Hun var datter av en baker, og tok et halvt års handelsskoleutdanning i hjemkommunen vinteren 1940/41. I slutten av mars 1942 reiste hun med rutebåten mellom [[Kristiansund]] og [[Trondheim]] for å tiltre en huspost i [[Thamshavn]] ved [[Orkanger]]. Her traff hun den ti år eldre [[Ingvar Aalberg]] og de innledet utover våren et forhold. Aalberg var gift og hadde fire barn, men dette skulle hun ikke bli klar over før etter krigen.
Hun var datter av baker Fredrik Johnsen Lund (1877–1965) fra [[Hemne]] og Kirsten Marie Kvisvik (1880–1978), og hadde en fire år eldre bror. Hun tok et halvt års handelsskoleutdanning i hjemkommunen vinteren 1940/41. I slutten av mars 1942 reiste hun med rutebåten mellom [[Kristiansund]] og [[Trondheim]] for å tiltre en huspost i [[Thamshavn]] ved [[Orkanger]]. Her traff hun den ti år eldre [[Ingvar Aalberg]] og de innledet utover våren et forhold. Aalberg var gift og hadde fire barn, men dette skulle hun ikke bli klar over før etter krigen.


I slutten av mai samme år reiste hun fem dager til [[Molde]] sammen med Aalberg mens han var på oppdrag der, og senere samme sommer skaffet Aalberg henne ansettelse som kontorhjelp i Rinnanbanden, men ette varte bare et par måneder.
I slutten av mai samme år reiste hun fem dager til [[Molde]] sammen med Aalberg mens han var på oppdrag der, og senere samme sommer skaffet Aalberg henne ansettelse som kontorhjelp i Rinnanbanden. Hun var også med Aalberg på en fottur i Tydalsfjellene for å følge med på [[svensketrafikken]] der, og etter dette ble hun spurt av [[Henry Rinnan]] om å ta en tur på egenhånd til [[Levanger]] for å lodde stemningen der. Det ble da etter hvert klart for henne hva slags virksomhet hun var i ferd med å bli trukket inn i, og at Aalberg var tilknyttet [[Nasjonal Samling]]. Hun ba da Rinnan om å få slutte, og det fikk hun lov til mot taushetsplikt for alt hun visste.


Hun ble ved [[Rettsoppgjøret etter andre verdenskrig|rettsoppgjøret etter krigen]] dømt til tvangsarbeid i et år. Det er ikke kjent hvor og når hun eventuelt sonte denne sraffen, eller om et ble ansatt som avtjent i varetekt.
Forholdet til Aalberg fortsatte som hun opplevde seg som forlovet med. Hun prøvde nytteløst å få ham til å slutte hos Rinnan. Hun hadde resten av krigen ulike småjobber, men var ofte med som reisefølge når Aalberg var ute på oppdrag. Rundt juletider 1944 arbeidet hun som serveringsdame på [[Kaffistova (Trondheim)|Kaffistova]] i Trondheim. Her kunne hun av gjestenes samtaler snappe opp sensitive opplysninger, men fungerte aldri som rapportør.
 
Hun ble ved [[Rettsoppgjøret etter andre verdenskrig|rettsoppgjøret etter krigen]] dømt av Trondheim byrett 15. oktober 1947 til et års fengsel. Det er ikke kjent hvor og når hun eventuelt sonte denne straffen, eller om det ble ansett som avtjent i varetekt.
 
Hun er gravlagt som Ildri Hanssen på [[Os gravlund (Halden)|Os gravlund]] i Halden.


== Kilder ==
== Kilder ==
Linje 13: Linje 17:
* {{Veum Gestapo 2014}}
* {{Veum Gestapo 2014}}
* [[Idar Lind]]: [http://rinnanbanden.no/index.asp?s=Ildri%20L Ildri L.] på rinnnanbanden.no
* [[Idar Lind]]: [http://rinnanbanden.no/index.asp?s=Ildri%20L Ildri L.] på rinnnanbanden.no
* [http://www.hemneslekt.net/getperson.php?personID=I171423&tree=Hemne Ildri Hanssen f. Lund] på Hemneslekt
* {{hbr1-1|pc00000002598114|Ildri Lund}}.


{{DEFAULTSORT:Lund, Ildri}}
{{DEFAULTSORT:Lund, Ildri}}
Linje 18: Linje 24:
[[Kategori:Kontorister]]
[[Kategori:Kontorister]]
[[Kategori:Hushjelper]]
[[Kategori:Hushjelper]]
[[Kategori:Andre verdenskrig]]
 
[[Kategori:SS]]
[[Kategori:SS]]
[[Kategori:Sonderabteilung Lola]]
[[Kategori:Sonderabteilung Lola]]
Linje 24: Linje 30:
[[Kategori:Hustadvika kommune]]
[[Kategori:Hustadvika kommune]]
[[Kategori:Eide på Nordmøre]]
[[Kategori:Eide på Nordmøre]]
[[Kategori:Halden kommune]]
[[kategori:Fødsler i 1913]]
[[kategori:Fødsler i 1913]]
[[Kategori:Dødsfall i 1992]]
[[Kategori:Dødsfall i 1992]]
{{bm}}{{Kvinner i lokalhistoria}}
{{bm}}{{Kvinner i lokalhistoria}}