Ilsvika: Forskjell mellom sideversjoner

950 byte lagt til ,  12. feb. 2019
ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 11: Linje 11:


== Bygningene og parken. ==
== Bygningene og parken. ==
Hovedbygningen er et midtgangshus med kvadratiske stuer på begge sider og mindre rom innenfor. Bygningen har fløyer mot sør og avrundet trappehus tilbygd på gårdssiden. Fasaden mot sjøen har vakre pilastre og toløpet trapp opp til en plattform. Huset har saltak med kobbhus og høy, gjennomgående midtark, tekt med svartglasert teglstein. Bygningen er laftet med stående panel i to etasjer, og fløyene i en etasje, med murte partier ved gjennomkjøringen i sidefløyene. Innvendig var enkelte av stuene prydet med arkitekturmalerier av J.C.C. Michaelsen. Tre av finns i dag i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.
Hovedbygningen er et midtgangshus med kvadratiske stuer på begge sider og mindre rom innenfor. Bygningen har fløyer mot sør og avrundet trappehus tilbygd på gårdssiden. Fasaden mot sjøen har vakre pilastre og toløpet trapp opp til en plattform. Huset har saltak med kobbhus og høy, gjennomgående midtark, tekt med svartglasert teglstein. Bygningen er laftet med stående panel i to etasjer, og fløyene i en etasje, med murte partier ved gjennomkjøringen i sidefløyene. Innvendig var enkelte av stuene prydet med arkitekturmalerier av J.C.C. Michaelsen. Tre av disse finns i dag i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.
 
Atkomsten til Ilsvika var tidligere via en lang allé fra øst, langs sjøen. Foran hovedfløyen, i nord, lå hagen, som besto av to høye, smale terrasser, forbundet med aksiale trapper. Hagen var prydet med alleer og springvann. Terrassen nede ved sjøen hadde en utvidelse i husets midtakse, hvor det lå et lysthus. I fjorden utenfor, lå Prins Frederiks batteri, som var utnyttet som en del av anlegget. I Ellefsens tid som eier forfalt hageanlegget.
 
=== Prins Frederiks batteri. ===
Prins Frederiks batteri, eller Ilsvigens batteri, var et tidligere kanonbatteri på en oppbygning i sjøen utenfor Ilsvika. Anlegget besto av jordvoller, og var bestykket med 6 kanoner. Batteriet, som ble anlagt ca. 1750, ble senere omdøpt til Prins Carl av Hessens batteri. Det ble nedlagt da Trondhjem ble sløyfet som festning 1816. Batteriet ble senere innlemmet i parkanleggene ved Ilsvika, uten at Ilsvikas eier hadde fått tillatelse til dette.
Skribenter
1 299

redigeringer