Isdam

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 31. jan. 2019 kl. 17:24 av PaulVIF (samtale | bidrag) (Ny side: {{thumb|Isdamdemning ved Valle 20160704.jpg|Rester av demning for isdam ved Valle i Bamble kommune|Pål Giørtz|2016}} {{thumb|Isdamdemning Øst...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Rester av demning for isdam ved Valle i Bamble kommune
Foto: Pål Giørtz (2016).
Rester av en isdamdemning på Østerøya i Sandefjord
Foto: Pål Giørtz (2016).

Isdam er en kunstig anlagt og oppdemmet dam eller liten innsjø, for å kunne skjære is av denne om vinteren. Slik isdrift var særlig stor i siste halvdel av 1800-tallet, men var fortsatt vanlig fram til 1920/1930-åra. Det ble skåret ut store isblokker på rundt 200 kilo, som så ble solgt til bønder, butikker, restauranter, sykehus eller privatpersoner.

Dammene gjorde at en kunne kontrollere vannivået og dermed sikre en stabil produksjon. Dammene måtte rengjøres om sommeren og høsten, og vannet ble da tappet ut og gress og siv ble fjernet. Om vinteren måtte snøen pløyes bort, og målsettingen var å få klar is uten bobler. Selve skjæringen begynte normalt i februar, da isen var rundt 60 cm tykk.

Da kjøleskap og fryser etter hvert ble vanlig fra 1950-tallet, forsvant virksomheten etter hvert, men det ble skåret is ved Øvre isdam fra 1920 helt fram til vinteren 1967/1968. Dammen ligger rett nord for husmannsplassen Stig i Lillomarka, ved enden av Årvollveien, nr. 53, og ble drevet av ekteparet Rolf og Olga Høvik gjennom firmaet Oslo Ismagasin på Årvoll.

I dag

Etter at isdriften er over, har mange av dammene grodd igjen, mens andre hvor demningene er vedlikeholdt har preg av naturlige tjern, som Smestaddammene, Holmendammen og Brydedammen i Sandefjord. Rester av demningene er ofte synlige i terrenget, disse er ofte tykke, massive steinmurer av varierende lengde, som gjerne ender ender i en forhøyning i terrenget på hver side og således fungerer som stengsler i terrenget.

Kilder