Jørgen Hanssøn

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 9. aug. 2023 kl. 11:28 av Kallrustad (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Jørgen Hanssøn (død 27. mars 1543) var høvedsmannBergenhus mellom 1516 og 1523. Han fikk utført en del bygningsarbeider på Bergenhus, blant annet flyttet han ringmuren og bygde et nytt forverk. Forverket ble 40 år senere bygd inn i Rosenkrantztårnet. Politisk var Jørgen Hanssøn en viktig støttespiller for Christian II.

Han ble trolig født i RibeJylland, og var sønn av Hans skipsbygger og Beche. I 1526 giftet han seg i Kampen i Nederland, men navnet på kona er ukjent.

Jørgen Hanssøn kom i dyp konflikt med erkebiskop Erik Valkendorf. Dette var en del av den mer omfattende konflikten mellom erkebiskopen og kongen, og uenigheten mellom de to nådde et høydepunkt da Jørgen Hansson gikk hardt til verks for å kreve inn ekstraskatt fra setesveinene. Dette var biskopens håndgangne menn i distriktene, og i Bergen sto setesveiner for mye av erkesetets handel med utlandet. Biskopen mente, med støtte i eldre bestemmelser, at disse skulle være helt fritatt for verdslig skattlegging.

Han fulgte Christian II i landflyktighet til Nederland i 1523. Han bidro også til oppbyggingen av den flåten som Christian II i 1531-1532 prøvde å gjenerobre Norge med.

Kilder og litteratur