Jan Håvar Korshavn: Forskjell mellom sideversjoner

bygger ut
(bygger ut)
Linje 5: Linje 5:
== Bakgrunn og familie==
== Bakgrunn og familie==


Han var gift med Inga Sofie (Vesla) født Lied, datter av Herman Ulfert og Gerda Lied. Kona var yngstedattera på storgarden [[Berg (Gjøvik)|Berg]], litt opp for Gjøvik sentrum. Jan Håvar og Vesla Korshavn fikk barna Ellen Sofie og Anders.
Han vokste opp i [[Bakkegata (Gjøvik)|Bakkegata]] på Gjøvik, som sønn av Knut og Valborg Korshavn. Korshavn-familien hadde en ledende posisjon i byens næringsliv, og flere av Jan Håvars slektninger dreiv i klesbransjen, med handel og fabrikasjon.
 
Jan Håvar Korshavn gikk på [[Gjøvik skole]] og tok deretter artium (1951). Flere fra hans årskull reiste ut for å studere, til [[USA]], [[Tyskland]], [[Sveits]] og [[Østerrike]]. Korshavn og to andre fra russekullet drog til [[Graz]] i Østerrike, og Gjøvik-gutten ble seks år her. Han kom hjem til Norge med arkitekteksamen fra Technische Hochschule. 
Han ble gift med Inga Sofie (Vesla) født Lied, datter av Herman Ulfert og Gerda Lied. Kona var yngstedattera på storgarden [[Berg (Gjøvik)|Berg]], litt opp for Gjøvik sentrum. Jan Håvar og Vesla Korshavn fikk barna Ellen Sofie og Anders.


== Arkitekten ==
== Arkitekten ==
Etter studietida i Østerrike begynte han å praktisere som arkitekt i [[Oslo]], der han jobba til sammen fire år ved to forskjellige arkitektkontorer. Tilbake til hjembyen Gjøvik kom han i 1962. Han starta da opp et arkitektkontor, som etter hvert ble det største mellom Oslo og Trondhjem.
Firmaet fikk ei rekke oppdrag i Gjøvik-området, som [[Skogbrukets Kurssenter på Honne]] på [[Biri]], O. E. Skattums nybygg på [[Kirkeby (Gjøvik)|Kirkeby]] og [[Åslundmarka eldresenter]] i [[Hunndalen]]. Jan Håvar Korshavn tegna også flere hotell i distriktet, blant annet [[Spiterstulen]], [[Spåtind høyfjellshotell]] og [[Gjøvik Hotel]].
Korshavns største, sammenhengende «fingeravtrykk» er nok i [[Gjøvik sentrum]], der det på 1970- og 1980-tallet ble satt opp ei rekke nye forretningsgårder. Branner og saneringsbeslutninger ga mange oppdrag til Korshavns kontor, som tegna flere nybygg i hovedåra [[Storgata (Gjøvik)|Storgata]] og tilstøtende gater. Blant gårdene er Huusebygget (Storgata 15), kjøpesenteret Storgata 10, Landmarkgården (Hunnsvegen 3), Falkegården/Sparebankgården (Storgata 3) og [[Skattumsgården]] (Storgata 23).
Som de fleste arkitektene fra sin generasjon var Korshavn skolert innafor funksjonalismen, og særlig bygningene fra 1960- og 1970-tallet preges av dette. Det skjedde imidlertid noen holdningsendringer i arkitektstanden på slutten av 1970-tallet, og Korshavn mente sjøl at han og bygningene hans ble prega av den nye «postmodernismen». Formene ble friere, og det ble lagt større vekt på å tilpasse nybygg til omgivelsene. Falkegården fra 1984 er et eksempel på denne nye tenkemåten, ikke minst fordi bygningen fikk et tårnoppbygg, noe som var vanlig på Gjøvik-gårdene som ble satt opp i [[sveitserstil]]-epoken rundt 1900. Korshavn uttalte i et intervju (1991) at «Det er det første tårnet som er satt på noe moderne bygg i Gjøvik, og det var mye diskusjon frem og tilbake om dette. Hadde noen foreslått det fem år tidligere, ville det ikke fått gjennomslag.»
Korshavn tegna også bygninger utafor Gjøvik-området, som [[Bamble rådhus|rådhuset i Bamble]] i [[Telemark]]. Et annet rådhusbygg som kontoret sto bak, var det i Vestre Toten (1974). I likhet med rådhuset i nabokommunen Gjøvik (1980) er dette et kombinert råd- og kulturhus, der bibliotek og andre kulturinstitusjoner fikk rom i en sidefløy.   


== Lokalhistorikeren ==
== Lokalhistorikeren ==
Veiledere, Administratorer
164 188

redigeringer