Johan Daniel Richelieu: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(Ny side: Johan Daniel Richelieu (født ca. 1645 Tyskland, død 16. mars 1695<ref name=":0">Ovenstad, Olai. ''Militærbiografier''. Utg. Norsk slektshistorisk forening. 1949. {{nb.no|NBN:no-nb_dig…)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 27: Linje 27:
Videre står det at Anna Christine ikke gjorde ”noget fordelagtigt Indtryk” og at hun hadde et dårlig forhold til sine svogre, de kjente brødrene Christian og Hugo Lente. Brødrene skaffet derfor informasjon om denne Richelieu som Anna giftet seg med, og fant ut at han var en Richel fra omegnen av Koblenz – og som bekjente seg til den reformerske religion. Han utgav seg for en slektning av kardinalen for å få et finere navn, noe man fant ”med Rette latterligt.”
Videre står det at Anna Christine ikke gjorde ”noget fordelagtigt Indtryk” og at hun hadde et dårlig forhold til sine svogre, de kjente brødrene Christian og Hugo Lente. Brødrene skaffet derfor informasjon om denne Richelieu som Anna giftet seg med, og fant ut at han var en Richel fra omegnen av Koblenz – og som bekjente seg til den reformerske religion. Han utgav seg for en slektning av kardinalen for å få et finere navn, noe man fant ”med Rette latterligt.”


 
== Krigsråd 1679 ==
I Olav Bergersen bok om den danske-norske fellesflåtes historie perioden 1630-1710 står det nevnt at det ble holdt krigsråd 12. juli 1679 med sjøoffiserer, flaggoffiserer og høyere landoffiserer til stede. Landoffiserene var; generalløytnant St. Pol, generalmajor Løwenhielm og oberstene von Hatten, Iddeking, Sehnsen, Høye, Vittinghoff, Brun, Richelieu og du Mantigeur. Overfor denne høyverdige forsamlingen framla så Niels Juel krigsrådets forslag fra dagen forut. Det ble besluttet å gå med den hele landmilitære styrke til Norrköping for å ta stedet i øyesyn for å se om det var mulig å tentere noe der med det mål for øye totaliteter å ruinere de der omkring liggende herregårder og bøndergodser."
 
Oberstløytnant von Richelieu i det bergenhusiske regiment hadde videre, ifølge Bergersen, fartøyet "Mars". Med seg hadde han fenrik Hendrix Fux.  (Flaggskipet "Christianus V" ble ført av oberst Bendix von Hatten med tjener, reg.kvartermester Baard Aslachsen, auditør Welchersang, reg.feltskjær Henrich Eckhoff, reg.adjuatant Preutz. Dette  var regimentstaben.)


== Chef for Ytre Sognske kompani ==
== Chef for Ytre Sognske kompani ==
Ved nyordningen etter Gyldenløvefeiden ble han fra 1. januar 1680 ansatt som chef for Ytre Sognske kompani, fortsatt i det Bergenhusiske nasjonal infanteriregiment.<ref name=":0" />
Ved nyordningen etter Gyldenløvefeiden ble han fra 1. januar 1680 ansatt som chef for Ytre Sognske kompani, fortsatt i det Bergenhusiske nasjonal infanteriregiment.<ref name=":0" /> Det er mulig at han da bodde i Florø.
 
== Skilt i 1682 ==
I 1682 ble han skilt fra sin kone Anna von Hatten. Hun døde bare tre år senere, 2.5.1685 i Glückstadt, Schlesvig-Holstein.
 
== Arveoppgjør i 1683 ==
Johan skrev i 1683 at arvingene av Landsberg har hatt en prosess i Speier, men at de kom til enighet 10. februar – og at han måtte søke om 5-6 ukers fri for å delta på møtene.  
 
== Fredsårene 1684 ==
"Den 23. juni får Paulsen kongens ordre om å embarkere på et av de nevnte fartøyer og sammen med oberst Richelieu og etatsråd Schrøeder å begi seg til Helgoland og bistå med øens emportering. Han skal ta med seg 40 soldater og noen mørsere med behørige granater og fyrkuler. Hvis fortets kommandant ikke vil gi seg med det gode, skal han gå i land og for å facilitere landstigningen skal han fra fregattene ta med fartøyenes chalupper bemannet med gode matroser."
 
"Den 24. juli innberetter Paulsen at han med fregattene "Snarensvend" og "Andrikken", samt alle på elven værende jakter, har blokert Helgoland og landsatt oberst Richelieu med de medbragte soldater, artilleri og en del matroser, oppbragt 12 helgolandske gallioter, hvoretter øya har kapitulert."
 
Se også beretningen om at han visstnok ble tatt til fange ombord. Side 546. Her bør jeg få hjelp av noen som forstår denne historien (militærhistorisk)
 
== Gift med Anne Cathrine Walther (1689-1693) ==
Den 30. november 1689 giftet Johan Daniel seg på nytt i Glückstadt i Steinburg, Schlesvig-Holstein. Hans andre kone ble Anne Cathrine Walther (ca. 16665-1693).  
 
== Sjef for sønnenfjeldske kavaleriregiment fra ca. 1690 ==
Det sønnenfjelske kavaleriregiment hadde i en tid kommandantskap i Drammen. Johan Daniel de Richelieu var sjefen for dette regimentet fra ca. 1690. Det lierske dragekompani var i hans tid sjefens livkompani og gården søndre Linnes, som ellers pleide å være kapteingård, var utlagt til obersten.  
 
Richelieu var en del av embetsklassen i og omkring Drammen i årene før 1700. I boka om Drammen står det;  
 
"Da han kom til Drammen, hadde han imidlertid vunnet en ansett posisjon. Han var da så rik at han kunne kjøpe det store Semsgodset på Eiker og altså bli en landjunker i likhet med Mathias de Tonsberg og Nils Mechlenburg. Almuen omkring Drammen som ikke greide det franske navnet, kalte ham Resolje."​ (Pedersen, 1961, p. 357)​
 
Det står også at Johan Daniel var oberst for rytterne / oberst til hest. (Sønnenfjelske nasjonale rytteri)
 
== Eier av Sem fra ca. 1690 ==
Sem var krongods fra ca 1240. I 1500-åra startet sagbruksindustrien i Norge og Eiker var ei bygd med store skoger og mange sagfosser. Semgodset var eid eller drevet av flere kjente personer, blant annet; Peder Hanssøn, Claus von Ahnen, Hartvig Huitfeldt, Ove Gjedde, Niels Lange, Vincents Bildt og Hannibal Sehested.  
 
"Etter at Hannibal Sehested i 1651 ble fratatt alle sine eiendommer og rettigheter, kom Semgodset over i forskjellige forpaktere og panthaveres hender. Dette var folk som bare hadde en interesse: å få mest mulig penger ut av det, noe som forårsaket det raske forfallet.  
 
Bygningen begynte tidlig å forfalle. Alt i 1675 hører vi at grunnmuren er sunket så bygningen har slått store sprekker, og taket er dårlig. Omkring år 1700 var det brødrene Richelieu som hadde Sem. Den eldste av dem brukte mange penger til å sette det istand. Men omkring 1720 gikk det ut med disse folkene. Semsgodset ble oppstykket, og de underliggende gårder ble solgt til bønder som hadde vært oppsittere."​ (Austad, 1974)​
 
== Deleier av Hassel jernverk ==
Hassel jernverk på "Eker" ble startet i 1649.  
 
Oberst Richelieu kjøpte en halvpart av Hassel jernverk på Skotselv, like ved Hokksund og Drammen. Den andre halvparten ble fra ca. 1690 eid av kjøpmann Jens Olufsen Bruun (-1707) og kona Dorte Povelsdatter (-1709) på Kongsberg.  


Johan døde 16. mars 1695.<ref name=":0" />
== Tre barn ==
Johan Daniel og Anne Cathrine døde begge svært tidlig, men de rakk å få tre barn:  


<u>UNDER ARBEID AKKURAT NÅ</u>
# Christian Fredrik de Richelieu f. 1689. Gift 1712 med Ide Christine Glud (1692-1744). Christian Fredrik døde 8. juli 1720 på Houg. Ide giftet seg 2. gang med Martin Heinrich Heym.


==== Familie ====
# Marie Cathrine Christine f. 22.09.1691 i Drammen. Maria Cathrina Christina de Richelieu gift 10.2.1709 med «colonel» Christian Heinrich von Paulsen (1682-).  Christian døde 1729 i Christiania, mens Marie døde 4.4.1752 i Aker.


* Foreldre, søsken, eventuelle ektefeller og egne barn, helst med fødsels- og dødsår iallfall for foreldrene.
# Jost Philip f. 16.10.1692 på Bragernes i Drammen. Døpt 26. oktober 1692 på Eldøen, Storøen. Gift i januar 1716 på Akershus i Christiania med Louise von Klennow (f. 9.3.1696 København, datter av J Chr von Klennow og Elionore Magdalene von Wittorp). 1750: oberstløytnant ved det 2. Vesterlenske nat. Infanteriregiment. Døde 18. juli 1756 på Storøen. Bosatt på Hemnes i Høland, Akershus. Fikk barna Johan Christian, Georg Wilhelm, Henrikke Maria, Christian Henrik, Maria Katrine og Malene Dortea.  
* Referer gjerne også til andre slektninger om det kan si noe om relasjoner, miljøer og [[Hjelp:Nettverksanalyse|nettverk]] som den biograferte har inngått i. Det bør altså ikke brukes som «dekor», f.eks. for å gjøre en mindre kjent person mer interessant ved å påvise slektskap med berømtheter.
* Det er viktig å [[Hjelp:Lenker|lenke]] til omtalte personer, også til de mindre kjente - og til [[Hjelp:Hvordan finne kvinner i kildene?|kvinnene]].
* NB! For nålevende og nylig avdøde personer må en være tilbakeholden med å gi opplysninger om de nærmeste (se [[Hjelp:Hvordan skrive biografier?#Personvern|personvern]] nedenfor).


==== Barndom, oppvekst og utdanning ====
Fra den 21. mars 1696  finner vi stadfesting av ektepakt (på tysk) datert i Hamburg 22.11.1689, opprettet av oberst til hest Johan Daniel von Richelieu som brudgom og frøken Anna Christina Walter som brud. Hun var datter av avdøde dr. Gotfried Walter. Se ÅB R XVII 326b-329b.  


* Foreldrenes yrke/leveveg, stand og stilling.
Ble enkemann 1693
* Hjemmet og hjemstedet. Gard, plass, stue, villa, bygård...? By, bygd, grend, nabolag...?
* Skolegang fra og med grunnskolen, evt. videregående utdanning. Yrkesopplæring utenom utdanningsinstitusjonene.


==== Leveveg, yrkesgjerning, karriere ====
Johan Daniel ble enkemann da kona Anne Cathrine døde 1. september 1693 i København.  


* Hvor har vedkommende bodd og virket?
== Døde 1695 ==
* Hva har han/hun levd av?
Johan Daniel døde 16. mars 1695<ref name=":0" />​, rundt 50-55 år gammel.  Han etterlot seg tre små barn i alderen 2-6 år. Sønnen Christian Fredrik fikk vokse opp hos von Schøller i Østerdalen.  
* For personer som har hatt flere bosteder, mange stillinger og karrieretrinn etc, kan det være hensiktsmessig med summariske [[Hjelp:Lister|punktoversikter]].


==== Samfunnsengasjement ====
Fra 23.3.1695 finner vi kongebrev med befaling til Friderich Adolph Hansen, regjeringsråd i Glückstadt, til å være formynder for avdøde oberst Johan Daniel de Richelieus barn.


* Verv og aktivitet i politikk, kulturliv og annen offentlig og frivillig virksomhet. Også her kan det i noen tilfeller være greit med [[Hjelp:Lister|punktoversikter]].
Semsgodset ble delt mellom to sønner og en datter. Begge sønnene, Christian Fredrik og Jost Philip, ble senere offiserer og datteren Marie Cathrine ble gift med en offiser. Den eldste av brødrene (Christian Fredrik) brukte store summer på å sette i stand det forfalne Sem. Den yngre broren (Jost), som bodde på Kirkeberg i nærheten, har antakelig oppført hovedbygningen som ennå står på denne gården. ​(Pedersen, 1961)
* Holdninger, meninger, ideologi, standpunkter - så sant dette er historisk relevant, og i den utstrekning vedkommende sjøl har eksponert dette (se [[Hjelp:Hvordan skrive biografier?#Personvern|personvern]] nedenfor).


==== Virke og verk ====
Johans halvpart av Hassel jernverk ble arvet av søsknene. (I 1710 kjøpte søsknene også den andre halvparten.)


* Spesielle virkefelter.
Johan døde 16. mars 1695.
* Livsverk. I tilfelle skapende yrker (forfattere, billedkunstnere, fotografer, håndverkere, byggmestere...) bør større verker og den samlede innsatsen omtales.
== Kilder ==
Skribenter
1 638

redigeringer