Karl Sigernes Bakeri og Konditori: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(legger inn tekst fra AB-leksikon)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|Sigernesgården.jpg|Den tidligere Sigernesgården i Asker med spisestedet "Varden" foran. Gården og restauranten måtte vike plassen for det nye kulturhuset.|Ukjent / ''Budstikka''}}
{{thumb|Sigernesgården.jpg|Den tidligere Sigernesgården i Asker med spisestedet "Varden" foran. Gården og restauranten måtte vike plassen for det nye kulturhuset.|Ukjent / ''Budstikka''}}
Sigernes, Karl AS, bakeri og konditori med filialdrift, startet i Asker 12. juni 1936 av Randi og Karl Sigernes i Ditlef Hvalstads handelsbygning ved daværende Drammensveien, senere Kirkeveien 54 på Hvalstad.
'''[[Karl Sigernes Bakeri og Konditori]]''' ble startet i Asker 12. juni 1936 av [[Randi Sigernes|Randi]] og [[Karl Sigernes]] i [[Ditlef Hvalstad]]s handelsbygning ved daværende Drammensveien, senere [[Kirkeveien (Asker)|Kirkeveien]] 54 på [[Hvalstad (Asker)|Hvalstad]].


== Hest og vogn ==
== Hest og vogn ==


Karl Sigernes Bakeri og Konditori leverte brød og bakevarer med hest til flere landhandlerier på strekningen Hvalstad–Sem–Asker sentrum, bl.a. til Varden Spiseforretning i daværende Semsveien, som Sigernes overtok på leiebasis og gjorde om til bakeri og konditori i 1938. Sigernes kjøpte eiendommen i 1946 og flyttet virksomheten dit i 1951. Bakeriet ble lagt i et nyoppført garasjebygg på baksiden.
Karl Sigernes Bakeri og Konditori leverte brød og bakevarer med hest til flere landhandlerier på strekningen Hvalstad–[[Sem (Asker)|Sem]]–[[Asker sentrum]], bl.a. til [[Varden Spiseforretning]] i daværende Semsveien, som Sigernes overtok på leiebasis og gjorde om til bakeri og konditori i 1938. Sigernes kjøpte eiendommen i 1946 og flyttet virksomheten dit i 1951. Bakeriet ble lagt i et nyoppført garasjebygg på baksiden.


Tore Sigernes begynte i firmaet i 1955. I 1962 etablerte han en filial i Nesbruhuset i Fekjan 3 på Nesbru. Den fikk et kraftig løft da Ikea etablerte seg i samme bygg året etter. Sigernes leide Hvalstad Bakeri i Solstadveien i perioden 1964–67, da produksjonen ble samlet i et stort nybygg på Varden. Oluf Lorentzens nye butikk i Sentrumsgården i Asker ble Sigernes' største kunde fra 1968.
Tore Sigernes begynte i firmaet i 1955. I 1962 etablerte han en filial i [[Nesbruhuset]] i [[Fekjan (Asker)|Fekjan]] 3 på [[Nesbru (Asker)|Nesbru]]. Den fikk et kraftig løft da [[IKEA Slependen|IKEA]] etablerte seg i samme bygg året etter. Sigernes leide [[Hvalstad Bakeri]] i [[Solstadveien (Asker)|Solstadveien]] i perioden 1964–67, da produksjonen ble samlet i et stort nybygg på [[Varden (Asker)|Varden]]. [[Oluf Lorentzen (butikk i Asker)|Oluf Lorentzens]] nye butikk i [[Sentrumsgården (Asker)|Sentrumsgården]] i Asker ble Sigernes' største kunde fra 1968.


Selskapet vokste kraftig i 1980- og 90-årene. Serveringsstedet “Sommerfuglen” ble åpnet på Varden i 1980. To år senere åpnet bakeriet og konditoriet “Marie” i Vektergården og “Holmenbukten Bakeri og Café” i Holmensenteret. “Bakverket” på Bærums Verk åpnet i 1984, og “Marie” i Heggedalsenteret i 1986. “Eddie's Lille Bakeriteater” på Aker Brygge ble overtatt i 1987.
Selskapet vokste kraftig i 1980- og 90-årene. Serveringsstedet Sommerfuglen ble åpnet på Varden i 1980. To år senere åpnet bakeriet og konditoriet Marie i [[Vektergården (Asker)|Vektergården]] og Holmenbukten Bakeri og Café i [[Holmensenteret]]. Bakverket [[Bærums Verk]] åpnet i 1984, og Marie i [[Heggedal senter]] i 1986. Eddie's Lille Bakeriteater [[Aker Brygge]] ble overtatt i 1987.


== Til Vollen ==
== Til Vollen ==


I 1988 kjøpte Sigernes Ole Lunds tidligere landhandleri og bolig i Vollen av Signe Lund Nilsen. Kjøpet omfattet også den gamle stallen, hønsehuset, garasjen og bakeriet, der Vollen Bakeri – Café Oscar åpnet i 1990. Bygningene ble gradvis restaurert og utviklet med leietakere, som sammen utgjør Vollen Handelssted.
I 1988 kjøpte Sigernes Ole Lunds tidligere landhandleri og bolig i [[Vollen (Asker)|Vollen]] av Signe Lund Nilsen. Kjøpet omfattet også den gamle stallen, hønsehuset, garasjen og bakeriet, der [[Vollen Bakeri – Café Oscar]] åpnet i 1990. Bygningene ble gradvis restaurert og utviklet med leietakere, som sammen utgjør [[Vollen Handelssted]].


To nye filialer ble åpnet i Sandvika Storsenter i 1993. Samme år ble glasspaviljongen på Varden åpnet, og Sommerfuglen stengt. Bakeribygningen ble solgt til Asker kommune da Sigernes samlet produksjonen i leielokaler hos Foliefabrikken i Røykenveien 142 på Bondi. Ytterligere fem bakerier og konditorier ble kjøpt opp og etablert på Østerås, Bekkestua, Oslo og Drammen.
To nye filialer ble åpnet i [[Sandvika Storsenter]] i 1993. Samme år ble glasspaviljongen på Varden åpnet, og Sommerfuglen stengt. Bakeribygningen ble solgt til Asker kommune da Sigernes samlet produksjonen i leielokaler hos [[Foliefabrikken]] i [[Røykenveien (Asker)|Røykenveien]] 142 på [[Bondi (Asker)|Bondi]]. Ytterligere fem bakerier og konditorier ble kjøpt opp og etablert på [[Østerås (Bærum)|Østerås]], [[Bekkestua]], [[Oslo]] og [[Drammen]].


Karl Sigernes AS hadde 13 bakerier og konditorier, om lag 160 ansatte og omsatte for 122 millioner kroner da selskapet i 1997 ble solgt til Bakehuset Norge AS. Seks år senere ble dette selskapet igjen solgt til Orkla-eide Bakers AS.
Karl Sigernes AS hadde 13 bakerier og konditorier, om lag 160 ansatte og omsatte for 122 millioner kroner da selskapet i 1997 ble solgt til [[Bakehuset Norge|Bakehuset Norge AS]]. Seks år senere ble dette selskapet igjen solgt til Orkla-eide [[Bakers|Bakers AS]].


Etter salget i 1997 fortsatte Tore Sigernes egen virksomhet gjennom Vollen Bakeri AS – Café Oscar.
Etter salget i 1997 fortsatte Tore Sigernes egen virksomhet gjennom Vollen Bakeri AS – Café Oscar.
Linje 25: Linje 25:
[[Kategori:Bakeri]]
[[Kategori:Bakeri]]
[[Kategori:Asker kommune]]
[[Kategori:Asker kommune]]
[[Kategori:Etableringer i 1936]]
{{ikke koord}}
{{ikke koord}}