Kirkegaden - matrikkelnummer 20 (Grimstad by): Forskjell mellom sideversjoner

{{bm}}
({{bm}})
 
(6 mellomliggende versjoner av en annen bruker er ikke vist)
Linje 8: Linje 8:
| adresse        =  
| adresse        =  
| gmladresse    =
| gmladresse    =
| område        =  
| område        = Torvet
| sokn          =
| sokn          =
| kommune        = Grimstad
| kommune        = Grimstad
Linje 20: Linje 20:
}}
}}


[[Kirkegaden - matrikkelnummer 20 (Grimstad by)]] er en eiendom i Grimstad by. I denne artikkelen samler vi informasjon om eiendommen og om de som har levd der.
[[Kirkegaden - matrikkelnummer 20 (Grimstad by)]] er en eiendom i [[Grimstad]] by. I denne artikkelen samler vi informasjon om eiendommen og om de som har levd der.
Branntakstnummer 20 ligger i bunnen av Kirkebakken, nær Torvet.
Branntakstnummer 20 ligger i bunnen av Kirkebakken, nær Torvet.
[[Fil:Torvet1890.jpg|thumb|400px|right|1890:Kartutsnitt som viser '''Torvet''' i [[Grimstad]]]]


== Matrikkelinformasjon ==
== Matrikkelinformasjon ==
Linje 112: Linje 114:
== Bolette og Andreas Olsen Hjørring ==
== Bolette og Andreas Olsen Hjørring ==
'''Andreas Olsen Hjørring''' får auksjonsskjøte på eiendommen i 1912 for kr 4150.-
'''Andreas Olsen Hjørring''' får auksjonsskjøte på eiendommen i 1912 for kr 4150.-
Eiendommen omtales som "Hypotekbankens Eiendom".<ref>GAT 15/10/1912</ref>
Andreas Olsen Hjørring var født omkring 1870.
Andreas Olsen Hjørring var født omkring 1870.
Han var gift med '''Bolette Hansen'''.
Han var gift med '''Bolette Hansen'''. I avisannonse skrives "Bolla Hjørring" i 1907.


Han drev '''Fedevareforretning'''. I 1908 varsles opphør av denne.
Hjørring drev '''Fedevareforretning'''. I 1908 varsles opphør av denne.
I 1910 annonserer han salg av '''sykler''' og sykkeldeler.
I 1910 annonserer han salg av '''sykler''' og sykkeldeler.


Linje 129: Linje 133:
I [[Grimstad Adressetidende]] 5/5 1988 finner vi en omtale av dette/disse hus:
I [[Grimstad Adressetidende]] 5/5 1988 finner vi en omtale av dette/disse hus:
<blockquote>
<blockquote>
"Det var i 1898 at skreddermester '''Gabriel Olsen''', eller Gabriel skredder som han het på folkemunne, rev sine hus i '''Kirkegaten''' for å bygge nytt. De nye bygningene skulle bli adskillig større enn de gamle, og en god del fjell måtte sprenges bort. Opprinnelig var det visstnok meningen at [[Johan Gottlieb Heinecke|Gotlieb Heinecke]] (kirkebyggeren) skulle stå for byggingen, men han trakk seg da han ikke var fornøyd med grunnarbeidet; bygningene kom for nær fjellet. Hovedbygningen og tilbygget som på bykartet fikk nummerne 7 og 9, ble omsider ferdige, men det ble også byggherren. Han måtte oppgi sitt bo og eiendommen ble overtatt av '''Jøel Bjelland''' og '''Ludvig Longum''' som anla '''skysstasjon'''. Helt frem til 1958 sto enda stallen med plass til to hester intakt i tilbyggets underetasje. Første etasje i hovedbygningen ble innredet som '''kaffestove''' mens annen og tredje etasje ble brukt til beboelse samt utleie til '''overnattingstjenester'''. Stedet var dog ifølge Longum dårlig egnet som skysstasjon, og klager fra naboene over støy nattestider gjorde at de i 1901 solgte eiendommen til '''Andreas Olsen Hjørring''' som straks flyttet opp med familien og sin fedevarehandel som han inntil da hadde drevet i N. O. Karlsens hus i Storgaten. Hans svoger [[Hans Hansen Rep|Hans Hansen]], bedre kjent som Rep, bodde noen år oppe i tredje etasje, men så forskjellige de to herrer var av gemytt og livsstil, gikk de ikke godt sammen, og Rep måtte se seg om etter nytt bosted. Hjørring så tidlig de muligheter sykkelen hadde som kommunikasjonsmiddel og la om sin forretningsdrift til salg og reparasjoner av sykler. Han mistet forholdsvis tidlig både sin hustru og sin eneste sønn Lauritz og bodde alene med en husholderske til sin død 4. mai 1945. Han nådde såvidt å få vite at hans fødeland [[Danmark]] var blitt fritt.
"'''Litt om Kirkegaten 7 og 9'''
:
Det var i 1898 at skreddermester '''Gabriel Olsen''', eller Gabriel skredder som han het på folkemunne, rev sine hus i '''Kirkegaten''' for å bygge nytt. De nye bygningene skulle bli adskillig større enn de gamle, og en god del fjell måtte sprenges bort. Opprinnelig var det visstnok meningen at [[Johan Gottlieb Heinecke|Gotlieb Heinecke]] (kirkebyggeren) skulle stå for byggingen, men han trakk seg da han ikke var fornøyd med grunnarbeidet; bygningene kom for nær fjellet. Hovedbygningen og tilbygget som på bykartet fikk nummerne 7 og 9, ble omsider ferdige, men det ble også byggherren. Han måtte oppgi sitt bo og eiendommen ble overtatt av '''Jøel Bjelland''' og '''Ludvig Longum''' som anla '''skysstasjon'''. Helt frem til 1958 sto enda stallen med plass til to hester intakt i tilbyggets underetasje. Første etasje i hovedbygningen ble innredet som '''kaffestove''' mens annen og tredje etasje ble brukt til beboelse samt utleie til '''overnattingstjenester'''. Stedet var dog ifølge Longum dårlig egnet som skysstasjon, og klager fra naboene over støy nattestider gjorde at de i 1901 solgte eiendommen til '''Andreas Olsen Hjørring''' som straks flyttet opp med familien og sin fedevarehandel som han inntil da hadde drevet i N. O. Karlsens hus i Storgaten. Hans svoger [[Hans Hansen Rep|Hans Hansen]], bedre kjent som Rep, bodde noen år oppe i tredje etasje, men så forskjellige de to herrer var av gemytt og livsstil, gikk de ikke godt sammen, og Rep måtte se seg om etter nytt bosted. Hjørring så tidlig de muligheter sykkelen hadde som kommunikasjonsmiddel og la om sin forretningsdrift til salg og reparasjoner av sykler. Han mistet forholdsvis tidlig både sin hustru og sin eneste sønn Lauritz og bodde alene med en husholderske til sin død 4. mai 1945. Han nådde såvidt å få vite at hans fødeland [[Danmark]] var blitt fritt.
:
:
'''INGEN ARVINGER'''
'''INGEN ARVINGER'''
Linje 151: Linje 157:
[[Kategori:Grimstad kommune]]
[[Kategori:Grimstad kommune]]
[[Kategori:Tomter og folk i gamle Grimstad]]
[[Kategori:Tomter og folk i gamle Grimstad]]
{{bm}}
Veiledere, Administratorer
58 567

redigeringer