Forskjell mellom versjoner av «Kirkenes»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 14: Linje 14:
 
==Museer og kulturminner==
 
==Museer og kulturminner==
  
[[Grenselandmuseet]] er ansvarsmuseum for grenseområdet mot Russland og [[Finland]]. [[Savio-museet]], som er samlokalisert med Grenselandmuseet, har en stor samling kunst av [[John Savio]].  
+
[[Grenselandmuseet]] er ansvarsmuseum for [[Riksgrensen|grenseområdet]] mot Russland og [[Finland]]. [[Savio-museet]], som er samlokalisert med Grenselandmuseet, har en stor samling kunst av [[John Savio]].  
  
[[Kirkenes kirke]] ble reist i 1959 ved arkitekt [[Sofus Hougen]]. Den er ei langkirke i betong.  
+
[[Kirkenes kirke]] ble reist i 1959 ved arkitekt [[Sofus Hougen]]. Den er ei langkirke i betong.
  
 
==Referanser==
 
==Referanser==

Revisjonen fra 15. nov. 2017 kl. 10:11

Minnesmerke over den sovjetiske frigjøringa av Kirkenes i 1944. Byen ble nærmest totalt ødelagt under krigen.
Foto: Stig Rune Pedersen (1993)

Kirkenes er et tettsted og administrasjonssenter i Sør-Varanger kommune i Finnmark. I 1998 vedtok kommunen bystatus for Kirkenes, som ligger på et nes mellom Bøkfjorden og Langfjorden.

Under andre verdenskrig ble byen nærmest totalt ødelagt. Den var et av de første steder i Norge som ble frigjort av Den røde armé i 1944.

Det ble i september 2013 foreslått å innføre et kvensk og et nordsamisk navn på byen, henholdsvis Kirkkoniemi og Girkonjárga. Pr. november 2013 har det ikke blitt fatta vedtak om dette[1].

Næringsliv og kommunikasjon

Byen har en del industri, blant annet skipsindustri. Sydvaranger gruver foredla fram til 1996 jernpellets i Kirkenes og skipa dem ut over havna der. Gruvene ble gjenåpna i 2009, men aktivitetsnivået i Kirkenes er lavere enn tidligere. Det er betydelig kontakt med Russland etter at grensa ble åpna i siste halvdel av 1990-åra.

Kirkenes er endepunktet for E6, 2542 km fra Oslo og 2003 km fra Trondheim. Riksvei 885 går videre gjennom Pasvikdalen, mens E105 går til Grense-Jakobselv. Hurtigruten anløper havna daglig.

Museer og kulturminner

Grenselandmuseet er ansvarsmuseum for grenseområdet mot Russland og Finland. Savio-museet, som er samlokalisert med Grenselandmuseet, har en stor samling kunst av John Savio.

Kirkenes kirke ble reist i 1959 ved arkitekt Sofus Hougen. Den er ei langkirke i betong.

Referanser

  1. Se faktaark fra Kartverket.

Kilder

Koordinater: 69.72704° N 30.04501° Ø