Klara Seljen Hermansen

Klara Seljen Hermansen (født Thorbjørnsen 16. mars 1900 på Karmøy, død 29. januar 2003) var lærer.

Faksimile fra Bergens Tidende 16. mars 2000: utsnitt av omtale av Klara Seljen Hermansen på hennes 100-årsdag.

Hun ble født på Karmøy, men rundt 1907 flytta familien til LeirvikStord. I 1921 tok Klara eksamen ved Stord lærerskole.

Som nyutdanna var hun lærerinne ved kraftverket i Frølandsdalen. Der traff hun Jan Hermann Hermansen (1893-1964), som også var lærer, og kort tid seinere gifta de seg. Paret fikk to barn og etter hvert flere barnebarn og barnebarn.

Før andre verdenskrig jobba de en periode som lærere på Espevær og Bømlo. Under krigen ble de med i motstandsbevegelsen, og for å unngå tysk fangenskap flykta de til London. Der var de lærere ved den norske skolen. Seinere flytta de til Skottland.

Etter krigen kom de tilbake til Norge. Hermansen-familien bodde først i Bergen, men slo seg etter hvert ned i Bruvik. Der ble mannen ordfører for Arbeiderpartiet; også Klara var trofast Ap-kvinne.

Som 98-åring flytta Klara Hermansen inn på Røde Kors-sykehjemmet i Indre Arna. Da hun to år seinere fylte 100, skreiv Bergens Tidende at «Hun er fortsatt i full vigør den tidligere læreren og hun følger godt med i det som rører seg rundt henne og i samfunnet.» Hun døde i 2003, nær 103 år gammel, og ble gravlagt på Mjeldheim kirkegård.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


  På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.