Knut Fugllien: Forskjell mellom sideversjoner

(mellomlagring)
(→‎Løytnanten: utbygging)
Linje 11: Linje 11:
== Løytnanten ==
== Løytnanten ==


Fugllien var underoffiser. I 1915 var han sersjant og rykka seinere opp til løytnant. Fugllien slutta som løytnant i 1936, men som reservebefal møtte han til moblisering på [[Helgelandsmoen]] 9. april 1940. De følgende ukene var Fugllien og andre eldre offiserer engasjert i arbeidet med å flytte depotene i distriktet til sikrere steder. I slutten av april forlangte feltposteren mer hjelp, og Fugllien og Ole Johnsrud fra Vestre Toten ble beordra til postassistenter.
Fugllien var underoffiser. I 1915 var han [[sersjant]] og rykka seinere opp til [[løytnant]]. Fugllien slutta som løytnant i 1936, men som reservebefal møtte han til moblisering på [[Helgelandsmoen]] 9. april 1940. De følgende ukene var Fugllien og andre eldre offiserer engasjert i arbeidet med å flytte depotene i distriktet til sikrere steder. I slutten av april forlangte feltposteren mer hjelp, og Fugllien og Ole Johnsrud fra Vestre Toten ble beordra til postassistenter.
 
Den 1. mai måtte de norske styrkene overgi seg, og offiserene ble som krigsfanger sendt til [[Grini leir|Grini]]. Fugllien og Johnsrud slapp imidlertid unna fordi postmennene holdt til på et eget sted, så tyskerne ble først ikke oppmerksomme på dem. To dager seinere fikk postmesteren og asistentene hans fripass av den tyske kommandanten, som da holdt til i [[Fluberg]]. Johnsrud og Fugllien fikk lov til å gå hjemover, men i Fall ble de skutt av tyske vakttropper.
 


Den 1. mai måtte de norske styrkene overgi seg, og offiserene ble som krigsfanger sendt til [[Grini leir|Grini]]. Fugllien og Johnsrud slapp imidlertid unna fordi postmennene holdt til på et eget sted, så tyskerne ble først ikke oppmerksomme på dem. To dager seinere fikk postmesteren og asistentene hans fripass av den tyske kommandanten, som da holdt til i [[Fluberg]]. Johnsrud og Fugllien fikk lov til å gå hjemover, men om kvelden den 3. mai, i Fall, ble de skutt av tyske vakttropper. Årsaken var at en tysk ammunisjonstransport hadde kommet til Fall, og sjefen for denne hadde utstedt ordre om at ingen skulle vise seg på vegene etter klokka 20 om kvelden. Fugllien og Johnsrud kjente ikke til denne ordren.<ref>Røse 1952, s. 644-646.</ref>


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==
Veiledere, Administratorer
164 188

redigeringer