Løten kirke: Forskjell mellom sideversjoner

1 596 byte lagt til ,  14. jul. 2014
ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 33: Linje 33:
}}
}}


'''Løten kirke''' er ei [[langkirke]] i [[Løten]] kommune, [[Hedmark]] fylke. Byggverket er i stein og har 400 plasser. Den ble trolig bygd rundt [[1200]], er nevnt første gang i [[1323]], og var opprinnelig viet til apostlene St. Peter og St. Paulus. Det er lite igjen i kirka fra katolsk tid, da en del av kirkas gjenstander ble konfiskert av kongemakta i [[1537]], og mye av det som var igjen ble plyndret av svenskene i [[1567]]. Senere fikk kirka på ny en del utsmykning. [[Hedmarksmuseet]] har et [[krusifiks]] fra kirka, og Universitetets Oldsakssamling i Oslo har en [[messehakel]] fra [[1400-tallet]].  
'''Løten kirke''' er ei [[langkirke]] i [[Løten]] kommune, [[Hedmark]] fylke. Byggverket er i stein og har 400 plasser. Den ble trolig bygd rundt [[1200]], er nevnt første gang i [[1323]], og var opprinnelig viet til apostlene St. Peter og St. Paulus.  


Løten kirke ble sterkt ombygd på [[1800-tallet]], og i [[1873]] ble vesttårnet og sakristiet bygd, og det ble satt inn vinduer på nordsida. Samtidig leverte [[totning]]en [[Anders Olsen Holte]] ei ny kirkeklokke.  
Det er usikkert om dette var den første kirken på stedet. Man har ikke funnet klare spor etter noen eldre kirke, men det er ikke usannsynlig at det tidligere sto ei trekirke på samme sted. Skipet i murkirken fra middelalderen var omkring tolv meter langt og 8,5 meter bredt, mens [[kor (arkitektur)|koret]]var 5,8 meter langt og 5,2 meter bredt. Veggene er oppført i kistemur, med to skall av steinblokker og en murkjerne med kalkmørtel, steinfliser og større steiner. Kirken var pussa med kalkmørtel utvendig.
 
Et våpenhus i tre ble tilføyd i 1627. Kirken ble sterkt ombygd på [[1800-tallet]]. Den ble omkring 1827 gjort en del større. I [[1873]] ble vesttårnet og sakristiet bygd, og det ble satt inn vinduer på nordsida. Takrytteren som hadde stått på kirken ble fjerna da tårnet ble bygd. Kirken ble med dette omkring dobbelt så stor som middelalderkirken hadde vært. Samtidig leverte [[totning]]en [[Anders Olsen Holte]] ei ny kirkeklokke. Det er tydelige spor på ytterveggen etter hvor middelalderkirken stoppa, spesielt på nordveggen der man ser en utbuktning der middelalderdelen og 1800-tallsdelen er skjøta sammen.
 
Det er lite igjen i kirka fra katolsk tid, da en del av kirkas gjenstander ble konfiskert av kongemakta i [[1537]], og mye av det som var igjen ble plyndret av svenskene i [[1567]]. Senere fikk kirka på ny en del utsmykning. [[Hedmarksmuseet]] har et [[krusifiks]] fra kirka, og Universitetets Oldsakssamling i Oslo har en [[messehakel]] fra [[1400-tallet]]. [[Gerhard Schønning]] besøkte kirken i 1777, altså før ombygginga, og han forteller at det var alternisjer på begge sider av koråpningen, og at denne åpningen var langt smalere enn den er i dag. I koret og den halvdelen av skipet som er nærmest koret finner man flest spor etter middelalderen, som romanske buer. Under ombygginga på 1800-tallet ble interiøret også ombygd, og framstår siden den gang i nygotisk stil. I 1928 ble taket malt med skymaling av [[Domenico Erdmann]], som også bidro til endringer på andre deler av dekoren.


Kirken var i 1814 [[valgkirke]] for [[Løten prestegjeld]].
Kirken var i 1814 [[valgkirke]] for [[Løten prestegjeld]].
Linje 44: Linje 48:
* {{WP-lenke|Løten kirke|no}}
* {{WP-lenke|Løten kirke|no}}
* [http://snl.no/L%C3%B8ten_kirke Løten kirke] i ''Store Norske Leksikon''
* [http://snl.no/L%C3%B8ten_kirke Løten kirke] i ''Store Norske Leksikon''
* Infoskilt ved kirken, utarbeida av [[Løten kommune]], [[Løten historielag]] og [[Hedmark|Hedmark fylkeskommune]]


==Eksterne lenker==
==Eksterne lenker==