Laboratoriekjøkkenet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Laboratoriekjøkkenet, delen som ble brukt som isolat til venstre.
Foto: Mahlum (2007).

Laboratoriekjøkkenet er bygning nr. 22 på Akershus festning, og har gateadresse Myntgata 9, selv om den ligger et lite stykke unna denne gatas øvrige løp.

Bygningen ble reist på Den nye tenalje med bærende teglsteinskonstruksjon i 1836 som et såkalt «ensomt fengsel», altså som isolat for Akershus festnings slaveri og var straffeceller for fanger som brøt regler, og ikke et sted hvor fanger avtjente vanlig soning.

Arkitekt for denne første bygningen var ingeniørkaptein Michael Smith Arentz (1794-1853), og den var en kvadratisk bygning i 2 ½ etasje i empire med fire celler i hver etasje. I første etasje var det et varmekammer for luftoppvarming og fire «Korsgange» i andre etasje.

Over inngangsdøren mot nordvest er Karl Johans monogram og årstallet 1836.

I 1862 ble bygningen tatt i bruk som kjøkken for laboratoriene, derav dagens navn.

I 1910 var det en større innvendig ombygging, da den ble tatt i bruk som verksted for Arsenalet og fikk tre rom i hver etasje, senket gulv i første etasje, ny skillevegg av mur og den innvendige trappen ble fjernet. Denne ominnredede bygningen ble i 1915 forlenget mot sørøst, eksteriørmessig i samme stil, og den fikk dagens utseende. Mot nordvest er taket valmet, og antyrer utseendet til den opprinnelige kvadratiske bygningen som hadde med pyramidetak.

I 1945 ble bygningen tatt i bruk som kontorer, blant andre av Norges Krigsseilerforbund. I 1996 ble taket mot sørøst og tidligere innskårne loftsvinduer ble erstattet med vinduer i takvinduer.

Fra høsten 2013 har bygningen blitt leid ut til restaurantformål med plass til 150 gjester, og dobbelt så mange om sommeren med uteservering.

Kilder


Koordinater: 59.90842° N 10.73549° Ø