Langesundsfjorden

Fra lokalhistoriewiki.no DEV
Revisjon per 20. nov. 2018 kl. 14:08 av PaulVIF (samtale | bidrag) ({{bm}})
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Langesundsfjorden[1] eller Breviksfjorden er en fjord mellom øyene Sandøya, Bjørkøya og Siktesøya i Porsgrunn kommune på østsiden, og fastlandet i Bamble kommune på vestsiden, begge i Telemark. Fjorden regnes fra sundet ved Langesund og inn til Brevik, hvor den deler seg i Brevikstrømmen og Eidangerfjorden.

I middelalderen var navnet på denne fjorden Grenmar, etter folkeslaget grenene som holdt til her, og mar som er norrønt for hav. Senere, til langt ut på 1700-tallet, ble hele strekningen fra Langesundsgapet og opp til Skien benevnt som Langesundfjorden.

I geologisk forstand markerer fjorden grensen mellom Bamblefeltet i sørvest og Oslofeltet i øst. Langs vestsiden av fjorden går et kilometerbredt bufferbelte av kambrosilurske sedimentære fjell (lokalt kjent som «flauer») som grensesone mellom Bamble- og Oslofeltene.

Utenfor fjorden er havet svært dypt, hvor det årlig gjennomføres en egen havfiskekonkurranse etter dypvannsarter i Langesundsrenna. Her er havet flere hundre meter dypt like inn i fjordgapet.

Referanser

  1. Fakta om stedsnavn. Kartverket. Besøkt 10. juli 2016.