Langnes skanse

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 2. jan. 2020 kl. 10:35 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[Kategori:Askim kommune» til «Kategori:Indre Østfold kommune [[Kategori:Askim»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over området fra 1817, med skansen og brua tegnet inn. Svenskene kom sørfra, der Langnes gård er avmerket.

Langnes skanse er en feltbefestning i Askim kommune som ble anlagt i 18131814. Den er kjent fra slaget ved Langnes skanse, det siste slaget mellom to skandinaviske land, som ble utkjempet den 9. august 1814. Stedet ligger omkring to km vest for Askim sentrum, like ved Langnes stasjon.

Skansen bestod av voller med skyttergraver og brystvern som var anlagt langs en morene, og en batteristilling på en kolle som siden har blitt kalt Batteriåsen. Det meste av område har senere blitt pløyet ned, men i den indre skansen ser man spor etter skyttergravene.

I august 1814 var det klart at krigen mot Sverige var tapt, og man forsøkte å redde situasjonen ved å trekke den norske hæren tilbake til den andre siden av Glomma. Det ble anlagt en pongtongbru over Glomma, og veien fra skansen til denne er fortsatt synlig i landskapet. Omkring 2000 norske soldater forsvarte skansen, og slo tilbake tre svenske angrep. Etter den svenske retretten ble det bestemt at også de norske styrkene skulle trekke seg tilbake, men slaget hadde bidratt til en bedre norsk posisjon i forhandlingene om kapitulasjon, i og med at den norske hæren fortsatt var intakt.

Det ble på 150-årsdagen for slaget, i 1954, reist en minnestein ved skansen.

Eksterne lenker

Koordinater: 59.60948° N 11.12895° Ø