Latvia

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Latvia er en republikk i Baltikum, og grenser til Estland i nord, Litauen i sør, Russland og Hviterussland i øst og Østersjøen i vest. Landet var tidligere også kjent som Lettland.

Historie

Området kom på 1200-tallet under tysk styre, og flere av byene var medlem av Hansaforbundet. Hovedstaden Riga ble grunnlagt i 1201. På 1500-tallet ble reformasjonen gjennomført i området, og det ble delt gjennom flere kriger. Områdene Latgale og Vidzeme ble lagt under Polen-Litauen, mens Kurzeme og Zemgale ble et selvstyrt hertugdømme under polsk-litauisk overhøyhet. I 1620-åra ble Riga og Vidzeme lagt under Sverige, mens den tyske adelen dominerte lokalt. Den svenske delen av Latvia gikk til Russland i 1721. Latgale ble russisk i 1773, og Kurland i 1795.

I november 1918 ble Latvia erklært selvstendig, og i 1920 ble uavhengigheten anerkjent av Sovjet-Russland. Fra 1922 ble det gjennomført demokratiske valg, men i 1934 begikk Kärli Ulmanis statskupp og innførte et autoritært styre, der man forsøkte å holde en balanse mellom truslene fra Tyskland og Sovjetunionen. I 1940 gikk sovjetiske styrker inn, og Ulmanis ble bortført. Tyskerne okkuperte Latvia i 1941, og Sovjetunionen tok landet tilbake i 1944.

Etter andre verdenskrig ble mange latviere deportert til Sibir, mens russere flytta inn. Landet var en sovjetrpublikk fram til 1991, etter å ha hatt en nasjonal oppvåkning i 1980-åra. I 2004 ble landet medlem av NATO og EU.

Forholdet til Norge

Det har vært mye handel og annen utveksling med Skandinavia gjennom århundrene, særlig med Sverige, men også med Norge.

På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet var det en del innvandring av asjkenaziske jøder fra Latvia og andre land i regionen. Svært mange av de som kom derfra er ført som russiske borgere i folketellinger, eller med det gamle navnet Lettland.

Norge var raskt ut med å anerkjenne latvisk uavhengighet i 1991, og oppretta diplomatiske forbindelser med norsk ambassade i Riga. Latvia har sin ambassade i Bygdøy allé 76 i Oslo.

Det er direkte flyuforbindelse til Latvia fra flere norske flyplasser, og nordmenn er en av de største turistgruppene i landet. Det er flere norske kommuner som har vennskapskommuner i Latvia. Etter at landet ble EU-medlem har det vært betydelig arbeidsinnvandring fra Latvia til Norge.

Ved Latvias universitet og Latvias kulturakademi tilbys det studier på bachelornivå i norsk språk.

Litteratur og kilder

  • Latvia i Store norske leksikon.