Leilending: Forskjell mellom sideversjoner

1 708 byte fjernet ,  26. feb. 2015
Omdirigerer til Leksikon:Leilending
(litt bearbeiding)
(Omdirigerer til Leksikon:Leilending)
 
(4 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
En '''leilending''' {{nb}} eller '''leiglending''' {{nn}}, også kalt '''bygselsmann''', var en person som leide matrikulert ([[landskyld|skyld]]satt jord av en jordeier. Motstykket var [[selveier]]e, som selv eide jorda de brukte. Leilendinger skilte seg fra [[husmann|husmenn]] ved at de sistnevnte satt på utmatrikulert (ikke skyldsatt) jord. Inntil [[1700-tallet]] var flertallet av norske bønder leilendinger, men de regionale var forskjellene var store. I noen dalstrøk i indre deler av landet, har selveierne trolig alltid vært i flertall.
#OMDIRIGERING[[Leksikon:Leilending]]
 
På [[1100-tallet]] ble det bestemt at man ikke kunne bli leilending før i fjerde generasjon som fri mann. Leilendingene hadde også rett til å tåle [[mannebot]] i stedet for [[fysisk straff]] for enkelte forseelser.
 
Leilendingsforholdet var som regel kontraktsfestet i en såkalt [[bygselskontrakt]] som ble inngått med gårdseieren. Etter [[Landsloven]] var leietida tre år, men fra [[senmiddelalderen]] ble det vanlig at kontraktene var for livstid, og den kunne ofte gå i arv mot at det ble satt opp ny kontrakt med arvingen. En enke etter en leilending kunne overta kontrakten, men giftet hun seg på nytt, måtte ny kontrakt skrives med hennes nye ektemann. Kontrakten inneholdt en del plikter for leilendingen, som at bygninger skulle vedlikeholdes og i noen tilfeller arbeidsplikt på eiergården.
 
Leilendinger kunne eie jord samtidig som de bygslet, og dermed være både selveier og leilending på samme tid. I [[1710]] ble det innført forkjøpsrett for leilendinger dersom eieren bestemte seg for å selge.
 
Husene tilhørte ofte gårdeieren, i motsetning til på en husmannsplass, der det ofte var husmannen som eide bygningene.
 
{{wikipedia|no}}
 
[[Kategori:Landbruk]]