Lekåsveien: Forskjell mellom sideversjoner

{{bm}}
Ingen redigeringsforklaring
({{bm}})
 
(6 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Lekåsveien]]''' går fra gården [[Brøttem]] i [[Klæbu kommune|Klæbu]], krysser elva Brunga, og like etter brua over elva går den omtrent rett opp åsen til [[Lekås]]. Veien er en del av et veinett over det som vi lokalt kaller for Brøttemsmarka, men som i 2013 er en del av [[Brungmarka]]. Via denne veien kan en komme seg til setrene på [[Flåmarka]], [[Brøttemsvollen]], demningene i Brunga og over Brungfjellet til [[St. Olavs Knippen]] ved [[Samsjøen]]. Det er derfor meget sannsynlig at denne veien også i sin tid har blitt benyttet av pilgrimmer på vei til og fra [[Nidaros]]. Ikke langt fra denne veien ligger Stallain og Blæstertjernene, som er lokaliteter knyttet til produksjon av myrmalm og jern. De produserte varene fra jernproduksjonen må ha blitt fraktet denne veien. Kulturminnet er derfor trolig ca. 2000 år gammelt. Det har ikke vært drevet arkeologiske utgravninger der, og derfor finnes det ingen sikre dateringer fra lokaliteten. Det er bare slagg i dagen og stedsnavn som kan danne et bilde av alder på kulturminne.  
{{thumb høyre|Lekås.jpg|Veien ved Lekås.|[[Bruker:Astrid Grendstad|Astrid Grendstad]] (2013).}}
'''[[Lekåsveien]]''' går fra gården [[Brøttem]] i [[Klæbu kommune|Klæbu]], krysser elva [[Brunga]], og like etter brua over elva går den omtrent rett opp åsen til [[Lekås]]. Veien er en del av et veinett over det som lokalt kalles for Brøttemsmarka, men som i 2013 er en del av [[Brungmarka]]. Via denne veien kan en komme seg til setrene på [[Flåmarka]], [[Brøttemsvollen]], demningene i Brunga og over Brungfjellet til [[St. Olavs Knippen]] ved [[Samsjøen]]. Det er derfor meget sannsynlig at denne veien også i sin tid har blitt benyttet av pilgrimmer på vei til og fra [[Nidaros]].  


<gallery>
Ikke langt fra denne veien ligger Stallain og Blæstertjernene, som er lokaliteter knyttet til produksjon av myrmalm og jern. De produserte varene fra jernproduksjonen må ha blitt fraktet denne veien. Kulturminnet er derfor trolig ca. 2000 år gammelt. Det har ikke vært drevet arkeologiske utgravninger der, og derfor finnes det ingen sikre dateringer fra lokaliteten. Det er bare slagg i dagen og stedsnavn som kan danne et bilde av alder på kulturminne.
Fil:Lekås.jpg|Bildetekst1
 
Fil:Example.jpg|Bildetekst2
Husene på Lekås har vært brukt til å huse skogsarbeidere, og Johan Berg hadde seter i en kort periode på Lekås. I dag brukes stedet av familien.
</gallery>


[[Kategori:Veger]]
[[Kategori:Veger]]
[[Kategori:Klæbu kommune]]
[[Kategori:Klæbu]]
[[Kategori: Kulturminner]]
[[Kategori:Trondheim kommune]]
[[Kategori: Pilegrimsveger]]
[[Kategori:Kulturminner]]
[[Kategori:Pilegrimsveger]]
{{bm}}
Veiledere, Administratorer
58 567

redigeringer