Leksikon:Atvistmann: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(Ny side: Atvistmann (gno. atvistarma∂r m.) betyr oppr. en som i gjerningsmannens følge har vært til stede ved utførelsen av en forbrytelse, vanligvis drap eller mord, og dermed er å anse som d...)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
Atvistmann (gno. atvistarma∂r m.) betyr oppr. en som i gjerningsmannens følge har vært til stede ved utførelsen av en forbrytelse, vanligvis drap eller mord, og dermed er å anse som deltager i forbrytelsen. I det gno. lovverket stilles a. på lik linje med gjerningsmannen. Men utviklingen i norsk rettsliv medførte at ansvaret for handlingen ble tillagt gjerningsmannen og/eller den/de som var opphav til eller på annen måte bidro til at forbrytelsen fant sted. Jens Bjelke definerer i 1634 a. som «Ophaffuer oc tilskynder til Aaraad eller til noget ondt» (Termini Juridici s. 102). Når vi møter a. i 1500- og 1600-tallskilder, må derfor Jens Bjelkes definisjon anses som den mest dekkende. Ordet finnes ikke i C.4. og C.5. no. lover, men begge steder er det tatt med bestemmelser om medgjerningsmenn. (Se f.eks. C.5. no. lov 6–6–2, 11 og 12.) S.I.
'''Atvistmann''' ({{gno.}} ''atvistarma∂r'' {{m.}}) betyr opprinnelig en som i gjerningsmannens følge har vært til stede ved utførelsen av en forbrytelse, vanligvis drap eller mord, og dermed er å anse som deltager i forbrytelsen. I det gammelnorske lovverket stilles atvistmann på lik linje med gjerningsmannen. Men utviklingen i norsk rettsliv medførte at ansvaret for handlingen ble tillagt gjerningsmannen og/eller den/de som var opphav til eller på annen måte bidro til at forbrytelsen fant sted. [[Jens Bjelke]] definerer i 1634 atvistmann som «Ophaffuer oc tilskynder til Aaraad eller til noget ondt» (''Termini Juridici'' s. 102). Når vi møter atvistmenn i 1500- og 1600-tallskilder, må derfor Jens Bjelkes definisjon anses som den mest dekkende. Ordet finnes ikke i C.4. og C.5. no. lover, men begge steder er det tatt med bestemmelser om medgjerningsmenn. (Se f.eks. [[C.5. no. lov]] 6–6–2, 11 og 12.) {{sign|S.I.}}


{{nhl}}
{{nhl}}
[[Kategori:Juridiske termer|{{PAGENAME}}]]